İş görenlerin iş güvencesizliği algısı ile örgütsel güven düzeyleri ve bağlanma modelleri arasındaki ilişkilerin etkisi: Isparta özel öğretim sektöründe bir araştırma
The effects of relations between job insecurity of workers and organizational trust level and attachmet styles: A research in the special education sector in Isparta
- Tez No: 453304
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Education and Training, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: İş Güvencesizliği, Örgütsel Güven, Bağlanma Modelleri, Job Insecurity, Organizational Trust, Attachment Styles
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Çalışmada özel sektörde eğitim kurumlarındaki iş güvencesizliği algıları araştırılmıştır. Araştırma ile kolejlerde görev yapan personelin iş güvencesizliği algısındaki örgütsel güvenini ve bağlanma modellerine göre değerlendirilmesi incelenmiştir. Araştırma açıklayıcı yani hipotez sınamaya yönelik bir araştırmadır. Araştırma 2015-2016 eğitim öğretim yılında Isparta'da faaliyet gösteren Özel okul öğretmenleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma 37 soruluk bir anketle gerçekleştirilmiştir. İşgörenlerin iş güvencesizliği algısına etki eden örgütsel güven iki boyutta, bağlanma modelleri ise dört boyutta ele alınmıştır. Analizler toplamda 4 özel okuldan sağlanan 113 anket ile yapılmıştır. Ardından özel okullardaki üç ölçeğin etkinlik boyutlarındaki düzeylerine göre boyutların nasıl kümelendiği araştırılmıştır. Çalışmada güvenirlik analizi, faktör analizi, parametrik olmayan testler ve varyans analizleri kullanılmıştır. Neticede iş güvencesizliğine örgütsel güven ve bağlanma modellerinin etkisinin olduğu, mevcut ölçüm çalışmalarının zenginleştirilmesi gerektiği yargısına ulaşılmıştır. Aynı şekilde demografik faktörlerin de etkileri olduğu düşünülmektedir. Buradan yola çıkarak iş güvencesizliği algısına etki eden örgütsel güven ve bağlanma modelleri kurumlar için etkin olma gayreti içinde oldukları fakat etkinliklerinin düşük düzeyde kaldığı modeller olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the job insecurity perceptions of educational institutions in private sector. Whit this study college staaffs organization confidence abaut job insecurity perception and evaluation according to attachment models are examined. Research is an explanatory in other words a hypotheses testing study. Research is alone upon private school teachers working in Isparta in 2015-2016 education year. Questionnaire consist of 37 questions. Workers organizational confidence affecting job insecurity perceptions approached in two dimensions and attachment models in four dimensions. Analyses include 113 questionnaires from 4 private schools. After dimensions clusters examined whit three scale effectiveness level of private schools. Reliability analysis, factor analysis, non-parametric tests and variance analysis were done in the study. As a result, organizational confidence and attachment models affect job insecurity, so there may be more studies on measuring this relation. In the same way, it is thought that demographic factors also affect job insecurity. From this poin forth, organizational confidence and attachment models affecting job insecurity perceptions are models that organizations try to be effective but the effectiveness of the models stil reman at low levels.