İşletmelerde güven ve güven düzeylerinin analizi: Gedik Tavukçuluk ve Tarım Ürünleri Ticaret Sanayi A.Ş.'de bir uygulama
Analysis of trust and trust levels in businesses: A practice in Gedik Paultry and Agricultural Products Trade and Industry Inc
- Tez No: 453307
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRCAN PAPATYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güven Düzeyleri, İşletmeye Güven, Yöneticiye Güven, Çalışma Arkadaşlarına Güven, Gıda ve Beyaz Et Sektörü, Gedik Tavukçuluk ve Tarım Ürünleri Ticaret Sanayi Anonim Şirketi, Trust levels, Trust in Business, Trust in Manager, Trust in Colleagues, Food and White Meat Sector, Gedik Paultry and Agricultural Products Trade and Industry Inc
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
İşletme yönetimini, bugünden geleceğe bağlayan en temel kavram güven, hem bugünün hem de geleceğin teminatıdır. Bu nedenle güven, işletme yönetiminin, stratejik ve örgütsel süreçlerin tanımı, tasarımı ve tekâmülü için aranan bir özellik olarak karşımıza çıkar. İşletmelerde güven üç düzeyli düşünülür: Bunlar; işletmeye güven, yöneticiye güven ve çalışma arkadaşlarına güven düzeyleri şeklindedir. Her düzey, birbirini tamamlayan ortam koşulları, başlıca ilkeler ve güçlendirme araçları ile açıklanır. Her düzeyin yapılandırması, daha üst düzeyde“bütünsel güveni”niteler. Bu tezin amacı, işletmelerde bütünsel güveni açıklamak için söz edilen güven düzeylerini betimsel olarak analiz etmek, demografik ve açıklayıcı özellikler arasında anlamlı bir fark olup olmadığını ölçmek, bulguları değerlendirmek ve yorumlamaktır. Bu amaç doğrultusunda, gıda ve beyaz et sektöründe faaliyet gösteren ve 16 ülkeye ihracat yapan Uşak ili merkezli Gedik Tavukçuluk ve Tarım Ürünleri Ticaret Sanayi A.Ş.'inde yapılan görgül araştırmada, çalışanların cinsiyetleri, medeni ve çocuk durumları, eğitim düzeyleri, toplam işletme çalışma süreleri, çalışma kıdemleri, iş/görev ve karar verme kademeleri gibi değişkenler ile işletme güven düzeyleri arasında durumsal değişikliklerin derinliğine incelenmesi hedeflenmiştir. Araştırma sonucunda, çalışanların tanımlayıcı özellikleri ile işletme güven düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Trust, the basic concept connecting business management to the future, is the guarantee of both today and future. Therefore, trust appears as a required qualification for the strategic and organizational process definition, design and development of business management. Trust in businesses is considered as three-level. These are trust in business, trust in manager and trust in colleagues. Each level is explained with its complementary ambience conditions, main principles and booster tools. The configuration of each evel qualifies“holistic trust”at a higher level. The purpose of this thesis is to analyze the mentioned trust levels for explaining the total trust in businesses, i.e. trust in manager, colleagues and business descriptively and measure whether there is a significant difference between demographic and descriptive qualifications and appreciate the findings and interpret them. In accordance with this purpose, in an empirical study conducted at Uşak centered Gedik Paultry and Agricultural Products Trade and Industry Inc. which operates in food and white meat sector and exports to 16 countries it is aimed to examine the situational changes between business trust levels thoroughly with the variables such as genders, marital status and number of children, educational status, employment in business, seniority, duty status and decision making status of employees. As a result of the research, significant differences were identified between descriptive qualifications and business trust levels of employees.