Geri Dön

İbn Meymun'un kelam eleştirisi

Maimonides' critique of the kalam

  1. Tez No: 453316
  2. Yazar: RIDVAN CİRU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN TEVFİK MARULCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Meymun, Kelam, Fizik, Metafizik, Cisim, Cevher-i Ferd, Teselsül, Âlemin Hudûsu, Tahsis, Maimonides, Kalam, Physics, Metaphysics, Body, Jawhar Fard (Atom), Infinity, Temporal Creation of the World (Ex Nihilo), Particularization (Takhsis)
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 186

Özet

İbn Meymun'un Kelam Eleştirisi isimli bu tez, kelamcıların fizik ve metafiziğe dair görüşleri ve delilleri ile alakalı İbn Meymun'un yaptığı nakli ve eleştiriyi ortaya koymakta ve bunların sıhhatini tahlil etmeye çalışmaktadır. Girişte ana hatlarıyla İbn Meymun'un hayatı, eserleri ve düşüncesinden bahsedilmiş, ayrıca kelamın tarihine ve yöntemine dair tasavvuru değerlendirilmiştir. Buna göre İbn Meymun'un kelamı Hristiyan teologlara dayandırması eleştirilmiştir. Birinci bölümde İbn Meymun'un fizik eleştirileri ele alınmıştır. Bu bölümde ilk başta fizik-metafizik ilişkisi irdelenmiş, daha sonra cismin hakikati, cevher-i fert meselesi, hareket, arazlara dair hükümler, mekân ve zaman tasavvuru, imkân ve tahsis problemi, sonsuzluk-teselsül ve duyuların idrâki konuları işlenmiştir. İbn Meymun, kelamcıların fiziğe dair görüşlerini reddederken Aristocu bilimin âlem tasavvurunu mutlaklaştırmış ve aklî veriler seviyesinde değerlendirmiştir. İkinci bölümde ise İbn Meymun'un metafizik eleştirileri ele alınmıştır. İbn Meymun, kelamcıların âlemin hudûsu, Allah'ın varlığı, birliği ve cisim olmayışını ispat eden delillerini işlemiş ve hiçbirini burhanî görmemiştir. Eş'arî kelamcıların Allah'ın zatî sıfatları olduğu inancını tevhide aykırı görmüş ve Allah'ın fiillerinin bir gaye ile malul olmadığına dair görüşlerini eleştirmiştir. İbn Meymun, kelamcıların görüşlerini genel olarak sahih bir şekilde nakletmesine rağmen delillerin birçoğunu zayıf bir şekilde takrir etmiştir. Yaptığı eleştirilerin çoğu delilden hâlidir ve kuvvetli görünmemektedir.

Özet (Çeviri)

This dissertation named Maimonides' Critique of the Kalam introduces Maimonides' presentation and critique of the teachings of the mutakallimun on physics and metaphysics and their proofs as well. At the same time, it attempts to analyses the validity of both, the presentation and the critique. The first chapter deals with Maimonides' critique of the kalam teachings on physics. Firstly, the relationship between physics and metaphysics was investigated. Then, subjects as the essence of the body, atom (jawhar fard), motion, premises concerned with the accidents, space and time, contingency and particularization (takhsis), infinity and sense perception were studied. Maimonides, while refuting the teachings of the mutakallimun on physics, in general terms adopted the comprehension of Aristotelian physics and considered it as an absolute truth and inference of pure reason. The second chapter deals with Maimonides' critique of the kalam teachings on metaphysics. Maimonides investigated the mutakallimun's proofs for the temporal creation of the world ex nihilo, as well as the existence, unity and incorporeality of God, and considered no one of them as demonstration. He also criticized Ash'arites' belief in positive essential attributes of God and the absence of any purpose in God's actions. Despite the fact that Maimonides generally presents the teachings of the mutakallimun correctly, he sets forth their many proofs in a weak and inadequate form. His most critiques lack proofs and do not seem strong.

Benzer Tezler

  1. İbn Meymun'un hayatı, eserleri ve Delâletü'l-Hâirîn adlı eseri üzerinde bir inceleme

    An inquiry into Moshe Ben Maimon?s life, works and his Dal?lat Al-H?ir?n

    HATİCE DOĞAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    DinSelçuk Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET AYDIN

  2. İbn Meymun'un eserlerinde İslam ve müslümanlar

    Islam and Muslims in the writings of Maimonides

    YASİN MERAL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    DinAnkara Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BAKİ ADAM

  3. İbn Meymun'un varlık ve düşünce öğretisi (Fârâbi ve İbn Sina ile karşılaştırmalı olarak)

    Mosses Maimonides' teaching about being and thought (as comprasion with Al-Farabi and Ibn Sina)

    ADNAN KÜÇÜKALİ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    FelsefeAtatürk Üniversitesi

    Felsefe Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. ABDULKUDDÛS BİNGÖL

  4. Farabi-İbn Sina sistemi ışığında İbn Meymun'un din felsefesi

    Maimonides philosophy of religion in the light of the system of al-Farabi-İbn Sina

    MEHMET AYDIN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    DinDokuz Eylül Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. OSMAN BİLEN

  5. Yahudilikte 613 mitsvot: İbn Meymun örneği

    613 mitzvot in Judaism: The example of Maimonides

    KÜBRA GÜNEŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    DinAnkara Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. YASİN MERAL