Uluslararası göç ve geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin sosyolojik analizi- Aydın ili örneği
International migration and the sociological analysis of Syrians in the temporary protected status- The case of Aydın province
  1. Tez No: 453361
  2. Yazar: GÜLDEN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT KOLUKIRIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Göç, Suriyeliler, Geçici Koruma Statüsü, International Migration, Surians, In the Temporary Protected
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Göç, neden ve sonuçlarıyla birlikte hem göç eden bireyleri hem de göç alan yerde yaşayanları etkileyen önemli bir süreçtir. Göç sürecinin, ancak yerleşilen ülkeye uyum sağlayabilmek ile sağlıklı bir şekilde tamamlandığı düşünüldüğünden Suriyeli bireylerin göç sonrasında, farklı bir ülkeye gelmeleriyle, eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşmada, bölgenin kültürüne, toplumsal yaşamına uyum sağlamada yaşanılan problemler ve savaş nedeniyle yaşanan sorunların toplumsal hayata nasıl yansıdığı sorgulanmıştır. Bu araştırma Aydın ili örneklemi ile uluslararası göç ve geçici koruma statüsündeki Suriyeli bireylerin sosyolojik görünümünü konu edinmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde, öncelikle göç ve uluslararası göç kavramlarına ilişkin tanımlamalar, ve göç süreçlerini açıklayan kuramlar incelenmiştir. Bununla birlikte, uluslararası göçü açıklarken kimlik ve küreselleşme kavramlarına değinmenin önemli olacağı düşünülmüştür. İkinci bölümde araştırmanın alan ve yöntemine ilişkin bilgiler verilmiştir. Araştırma kapsamında yapılan alan araştırmasında kullanılan teknikler ifade edilmiştir. Üçüncü bölümde ise derinlemesine mülakatta görüşülen bireylerin sosyo-demografik özellikleri ve görüşmeler incelenerek kategorik analiz yapılmıştır. Ayrıca“Türk Yazılı Basınında Geçici Koruma Statüsündeki Suriyeliler”konulu eleştirel söylem analizi ve“Türk Toplumunda Geçici Koruma Statüsündeki Suriyeliler Algısı”konulu anket çalışmasının bulguları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Immigration is an important process with its causes and effects which influence both the individuals immigrating and the people living in the places which allow immigrants. As it is considered that the process is completed sturdily only by being able to adjust to the country settled down, it is questioned, after Syrian individuals immigrating to a different country, how the problems with accessing to the healthcare and education services and adjusting the social life, culture of the region and the troubles experienced due to the wars reflect on the social life. This study mentions, using the sample of Aydın province, the social perspective of Syrian individuals in the status of international immigration and temporary protection. In the first part of the study, firstly the definitions related to the concepts of the immigration in addition to the international immigration and the theories explaining the process of immigration have been studied. Besides, mentioning the concepts of identity and globalization has been considered important while explaining the international immigration. In thesecond part, the information relevant to the method and field of the study, the methods used in the field research has been expressed. As fort he third part, the categorical analysis has been done by examining the interviews and the demographical features of the individuals interviewed thoroughly. Critical discourse analysis of“Syrians in the Temporary Protection Status in Turkish Written Press”and findings of survey about“Syrians in the Temporary Protection Status in Turkey”have also been included.