Hastanelerde tıbbi hataların klinik yönetimi: Bir eğitim ve araştırma hastanesi örneği
Clinical management of medical errors in hospitals: An example of education and research hospital
- Tez No: 453362
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: tıbbi hata, bildirim sistemleri, klinik yönetim, medical errors, reporting systems, clinical management
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Sağlık sorununun giderilmesi amacıyla sağlık kurumuna başvuran kişinin tıbbi tanı ve tedavisi sırasında beklenmedik, olumsuz sonuçlarla karşılaşması tıbbi hata olarak ifade edilmektedir. Tıbbi hataların önlenmesi, sağlık sistemini daha güvenilir bir yapıya kavuşturacağı gibi, hastaların tedavisinde de istenmeyen sonuçların önüne geçilmiş olacaktır. Bu çalışmada, hastanelerde tıbbi hataların klinik yönetimi incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde tıbbi hata kavramı, tıbbi hataların nedenleri, çözüm yolları, tıbbi hataların klinik yönetimi ve tıbbi hataların bildirim sistemleri incelenmiş, literatür taraması yapılmıştır. İkinci bölümde ise tıbbi hatalar ve oluşum nedenlerine yönelik bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Uygulamada sağlık çalışanların tıbbi hataların oluşum nedenlerine, sıklıklarına yönelik analizler yapılmıştır. Araştırmanın evreni çalışmanın yapıldığı süreçte Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan sağlık personeli oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında 73'sı hekim, 91'si hemşire, 112'i diğer sağlık çalışanları ve 24'ü idari personel olmak üzere 300 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmada tıbbi hataların nedenlerine ilişkin ifadelere ait ortalama değerler incelendiğinde katılım düzeyinin en fazla olduğu ilk iki ifadenin“Tıbbi hatalar aşırı iş yükünden kaynaklanmaktadır.”ve“Tıbbi hatalar uzun çalışma saatlerinden kaynaklanmaktadır”seçenekleri olduğu görülmüştür. Ortalamalar göz önünde bulundurulduğunda sağlık çalışanlarının tıbbi hataların daha çok insan unsuruna bağlı olarak yaşandığını ve 3,87 ortalamayla tıbbi hataların önlenebilir düzeyde olduğunun düşünüldüğü görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Experiencing unexpected adverse results during medical diagnosis and treatment of person admitted to health facilities in order to eliminate health problem, is expressed as medical error. Prevention of medical errors, such as to restore a more reliable structure of the health care system, undesirable results in treatment of patients will have been prevented In this study, the clinical management of medical errors in hospitals was examined. In the first part of the study, the concept of medical error, causes of medical errors, ways of solution, clinical management of medical errors and reporting systems of medical errors were investigated and the literature was searched. In the second part, an application was made for the causes of medical errors and formation. In practice, analyzes were conducted on health workers' causes and frequency of medical errors. During the process of studying the universe of the research, health personnel working in the an exmple Training and Research Hospital are formed. Within the scope of the research, 73 physicians, 91nurses, 112 health workers and 24 administrative staff were reached. When the average values of the statements about causes of medical errors are examined, it is seen that the first two statements with the highest level of participation are“Medical errors are caused by excessive workload”and“Medical errors are caused by long working hours”. Considering the averages, it is seen that healthcare professionals are more likely to experience medical malpractice due to human factors and that medical malpractice is at a preventable level of 3.87 percent.