Developing and implementing an intercultural communicative competence framework through blended learning in foreign language education context
Yabancı dil eğitiminde kültürlerarası iletişimsel yeterliliğinin harmanlanmış öğrenme yoluyla geliştirilmesi ve uygulanması
- Tez No: 485611
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JÜLİDE İNÖZÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası iletişimsel yeterlik, coğrafi olarak dağınık ve kültürel olarak çeşitli öğrenciler, çerçeve, harmanlanmış öğrenme, Intercultural communicative competence, geographically dispersed and culturally diverse students, framework, blended learning
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Yabancı dil öğreniminde, kültüre yönelik yeni yaklaşımlar onu yerli konuşmacı normlarıyla değil, kültürlerarası konuşmacı normlarıyla tanımlar. Kültürlerarası konuşmacı, kendisinden kültürel veya dilsel olarak farklı diğer insanlarla etkili ve uygun biçimde iletişim kurabilen kimse olarak tanımlanır (Byram, 1997; Fantini, 2006). Yabancı dildeki yeterlik, etkili ve uygun iletişimin yalnızca bir tarafını temsil eder. Diğer tarafta, (dünya ve genel iletişim süreçlerine yönelik) bilgi, (keşfetme ve iletişim kurmaya, yorumlama ve ilişkilendirmeye yönelik) beceriler, (açıklık, merak ve empati gibi) tutumlar ve (kritik kültürel farkındalık ve eleştirel öz-farkındalık ve yansıtma gibi) farkındalıklar yer alır. Bu bileşenlerin uygun kompozisyonu ve birlikte yönlendirilmesi kültürlerarası iletişimsel yeterlik (KİY) olarak tanımlanan fenomeni oluşturmaktadır. KİY'i tanımlayan ve kavramsallaştıran çeşitli çalışmalar ve modeller bulunmaktadır. Bu modellerden bazıları bileşenleri tanımlarken, bazıları KİY'in çeşitli boyutların kombinasyonuyla nasıl birlikte yönlendirildiğini göstermektedir. Başka bir grup model de onun nasıl geliştiğini açıklar. Bu modellerin ortak noktası yüz yüze gerçek zamanlı etkileşimin kaçınılmazlığı ve kişinin etkileşime girdiği toplumun üyeleri tarafından belirlenen kültürel olarak kabul edilmiş davranışlara uyum sağlaması ve onlara entegrasyonudur. Bir diğer ortak nokta, tolerans, farklılıkların kabulü, bireysellik, ve diğer kültürlere açıklık gibi tutumsal davranışların KİY için gereklilik olarak kabul edilmesidir. İlk bakışta bu gerekçeler makul görünmektedir, ancak KİY'e yönelik sosyopolitik ve sosyokültürel varsayımlarına dayanan bazı sınırlamalar mevcuttur. Bu çalışma bu sınırlamaların üstesinden gelmeyi amaçlamaktadır. İlk olarak, bu çalışma tüm kültürlerarası etkileşimin yüz yüze çevrelerde gerçekleşmeyebileceğini ve coğrafi olarak dağınık ve kültürel olarak çeşitli şeklinde (CODKOÇ) tanımlanan bazı öğrencilerin yüz yüze gerçek zamanlı etkileşim için fırsatları olmayabileceğini varsaymaktadır. Dahası, bazı modellerde sınıf, saha çalışması (öğrenci hareketliliği gerektirir), ve bağımsız öğrenme olarak tanımlanan öğrenim yerleri bu grup öğrenciler için mevcut olmayabilir. İkincisi, bu öğrenciler yerel kültürel bakış açılarından dolayı kültürel repertuvarlarında gerekli görülen bazı tutumlara sahip olmayabilirler. Üçüncüsü, bu öğrenciler için ilk iki varsayımla ilişkili olarak KİY'in tanımı ve kavramsallaştırılması ile kazanım ölçütleri önceki modellerinkinden farklı olabilir. Bu varsayımlara dayanarak, bu çalışma coğrafi olarak dağınık ve kültürel olarak çeşitli şeklinde tanımlanan öğrenciler için KİY'i Delphi tekniği ile yeniden tanımlayıp kavramsallaştırarak kültürlerarası perspektiften yeni bir çerçeve oluşturmayı amaçlamaktadır. Ayrıca KİY ilerlemesini izlemek isteyen öğretmenler ve öğrenciler için güvenilir bir öz değerlendirme envanteri sağlayarak KİY'in kazanım ölçütlerini tanımlamayı amaçlamaktadır. Daha sonraki bir aşamada, çalışma, teleişbirliği ve KİY ile ilgili önceki çalışmalarda önerilen etkinlikleri geliştirilen çerçeveye uyarlayarak, bu öğrencilerin dil öğrenimi ve kültürlerarası farkındalık için Moodle platformunda iş birliği içinde bulunduğu bir harmanlanmış öğrenme programı sunmaktadır. Çalışma, veri toplamak için Delphi tekniği, faktör analizi ve deney-öncesi tasarımı kullanmaktadır ve hem nitel hem nicel yöntemlerle veri analizini gerçekleştirmektedir. Çalışma coğrafi olarak dağınık ve kültürel olarak çeşitli olan öğrencilere yönelik KİY'in tanımlanması, kavramsallaştırılması ve geliştirilmesi için çerçeveler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In foreign language learning, new approaches to culture do not define it with the native speaker norms anymore, but with the standards of the intercultural speaker. The intercultural speaker is defined as the person who can communicate effectively and appropriately with other people that are culturally or linguistically different from himself (Byram, 1997; Fantini, 2006). Competence in a foreign language represents only one side of the effective and appropriate communication. On the other hand, there is knowledge (of the world; of general communication process; of other cultures), skills (of discovery and interaction; of interpretation and relation), attitudes (of openness; curiosity; empathy) and awareness (critical cultural awareness; critical self-awareness and reflections) in addition to the language competence. An appropriate composition and co-orientation of those components create the phenomenon defined as intercultural communicative competence (ICC). Various studies and models define and conceptualize ICC. Some of those models define the components, while others show how ICC is co-oriented by the combination of varied dimensions. Another group of models depicts how it is developed. A common ground for those models is the inevitability of the face-to-face real time interaction and adaptability and integration of culturally accepted behaviors as judged by the members of the community with whom one is interacting. Another common ground is the acceptance of certain attitudinal behaviors such as tolerance, acceptance of differences, individuality, and openness to other cultures as requisites for ICC. These reasons seem to be sensible at first sight. However, they have limitations based on their sociopolitical and sociocultural presuppositions for ICC. This study aims to overcome those limitations. First, the study assumes that not all intercultural interaction would necessarily take place in face-to-face environments, and some students that are defined as geographically dispersed and culturally diverse (GDCDSs) might not have those opportunities to experience face-to-face real time interactions. What is more, the locations of learnings that are defined as a classroom, fieldwork (requires student mobility), and independent learning in some models might not be available for those GDCDSs. Secondly, those students because of their local cultural perspectives might not have some requisite attitudes ready in their cultural repertoire. Thirdly, for those students, definition, and conceptualization of ICC and its attainment criteria might be different from previous models in relations to the first two assumptions. Based on these assumptions this study aims at building a new ICC framework from an intercultural perspective through a Delphi study by re-defining and re-conceptualizing ICC for GDCDSs. It also aims at defining attainment criteria of ICC by providing a reliable self-assessment inventory for teachers and students who wish to track ICC progress. At a later stage, by adapting activities suggested in previous studies of telecollaboration and ICC to the framework developed, the study offers a blended learning program in Moodle platform in which GDCDSs collaborate for language learning and intercultural awareness. The study uses The Delphi Technique, factor analysis, and pre-experimental design to collect data, and both qualitative and quantitative methods are used for the analysis. The study offers frameworks for definition, conceptualization and development of ICC for GDCDSs.