Yargıtay kararları ışığında işverenin işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan davranışları nedeniyle iş sözleşmesini derhal fesih hakkı,
Supreme court in light of the employer if the employee morality and benevolence nonconformist behavior due to job agreement termination,
  1. Tez No: 453389
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN UMUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FAHRETTİN ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak, İyiniyet, Haklı Neden, Fesih Hakkı, Süreli Fesih, Süresiz Fesih, Ethic, Goodwill, Justifying, Termination, Term Termination, The Permanent Termination
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Hukuki işlemlerden olan sözleşmelerin kurulması, uygulanması ve sona erdirilmesi konularında ahlak ve iyiniyet kuralları göz önünde bulundurulmaktadır. Ahlak kurallarına çoğu zaman bir hukuki sonuç bağlanmamış olsa bile özellikle sözleşmelerin uygulanması aşamasında, ahlak kurallarına uygun davranılması gerekmektedir. Yine iyiniyet kavramının ve iyiniyetli davranan tarafın hukuki açıdan himaye edildiği görülmektedir. İş ilişkileri açısından da işçi ve işverenin karşılıklı edimlerini yerine getirirken ahlak ve iyiniyet kurallarına uygun davranmaları gerekmektedir. Bu kurallara aykırı davranılması iş ilişkisini zedeleyecek ve sözleşmenin devamının taraflardan beklenememesi sonucunu doğuracaktır. Hal böyle olunca da sözleşmenin sona erdirilmesi gerekecektir. Sözleşmelerin kurulması taraflar arasındaki ilişkilerin sonsuza kadar süreceği anlamına gelmemektedir. Özellikle 4857 sayılı İş Kanunu (İK)'nda düzenlenen haklı nedenle fesih hallerinden birinin taraflar arasında ortaya çıkması halinde, işçi veya işveren sözleşmeyi sona erdirebilecektir. 4857 sayılı İK' da iş sözleşmelerinin fesih yoluyla sona erdirilmesi süreli ve süresiz fesih halleri olarak düzenlenmiştir. Süresiz fesih halleri için tek neden ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırılık sebebi olmasa bile, kanun sistematiği açısından en ayrıntılı düzenleme bu alanda yapılmıştır. Buradan hareketle özellikle ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışların İş Hukuku açısından sözleşmelerin sona erdirilmesinde büyük öneme sahip olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Establishment of the contract, implementation of legal processes and issues of morality and goodwill termination rules are kept in mind. Ethic code is often a legal conclusion even if not connected to a particular implementation of the contract phase, must be treated with decency. Again, it is seen that the concept of goodwill and good faith of the parties acting legally protected. In terms of business relations to the workers and the employer in carrying out ethic and mutual goodwill rules must adhere. The violation of these rules would damage the business relationship and will result in the continuation of the contract cannot be expected of the parties. The termination of the contract when that happens though. The establishment of the relations between the parties to the contracts will last forever. In particular, Act No. 4857 the Labor Law (LL) held in justifying the termination of one of the parties occur between the worker or employer contract comes to an end. No. 4857 of the employment contract termination in the event of termination of the term and termination through the States. The only reason for permanent termination even there not a contradiction with ethic and goodwill rules, the law made the most detailed regulations in this area in terms of systematics. Against the laws of ethic and goodwill gesture here particularly behavior in terms of labor law termination of contracts of major importance.