A study of mono amine oxidase a gene mutation with aggressive behavior in criminals in Erbil city prison
Erbil hapishanesindeki agresif suçlularda Monoamine oxidize a gen mutasyonlarının araştırılması
  1. Tez No: 453707
  2. Yazar: HEMN MAMKHULA HADE HADE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM ATALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: MAOA gene, criminal state, Erbil, MAOA geni, kriminal, Erbil
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
The aim of this study was to investigate the association between the mutation of exon 8 of monoamine oxidize A gene (MAOA) genes and aggressive behavior in criminals in the prison of Erbil city Kurdistan region- Iraq. To achieve this aim, blood sample were collected from 30 prisoners and 5 control group, their age ranged from 21 to 60 years. This work also used molecular approaches to investigate the mutation of exon 8 MAOA gene in criminals. DNA analysis performed using DNA extraction, PCR amplification, gel electrophoresis and sequence analysis. The following result could be considered; a young offenders crime peaks between the ages of 21 to 30 and offending rates of 31 to 40 aged group decline sharply with age. Most of the cases were failed in the education system and have no formal higher school qualifications. Most of them had regularly truanted from school and 16 out of 30 cases (53%) had formal qualifications primary while 11 (36%) had formal qualifications secondary school. The correlation between marriage and crime high for 25 (83%) cases of married but only 5 out of 30 (17%) was single. In direct DNA sequence analysis in the exon 8 in MOAO gene, we observed two mutations substitution and insertion. The result show common mutation in exon 8 type of mutation in exon 8 of MAOA gene of criminals. The percentage of common mutation in exon 8 was 52% by substitution at position 2326 nt of exon 8, that SNP (G-T) change arginine to arginine (nonsense mutation) and 26% G to C transversion at nucleotide position 2276 change lysine to asparagine (missense mutation) and 4% insertion (C) at position 2302 change frame shift change all amino acid downstream.
Özet (Çeviri)
Bu çalışmanın amacı Irak, Erbil hapishanesindeki suçluların monoamine oxidize Agenlerinin (MAOA) exon 8'deki mutasyonları ile davranışları arasındaki ilişki incelemektir. Bu çalışmada moleküler yaklaşım kullanılarak MAOA geninin Exon-8'in mutasyonu incelendi. DNA ekstraksiyonundan sonra polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile Exon 8 bölgesi çoğaltılması, jel elektro forezde koşturulduktan sonra DNA nükleotid zinciri belirlenerek analizi yapıldı. Bu amaç için, yaşları 21 ila 60 arasında değişen 30 mahpus ve 5 kontrol group olmak üzere toplam 35 kan numunesi alındı. Suç oranıyaşları 21 ila 30 arasında olan gençlerde yüksekiken yaş aralığı 31 ila 40 arasında olanlarda keskin bir düşüş gösterdi. Suçluların çoğunluğu eğitimde başarısız olmuş ve resmi yüksek eğitim almamışlardır. Çoğunluğu okuldan kaçmış veya ayrılmış ve 30 öğrenciden 16'sı (%53'ü) resmi ilkokul mezunu, 11'i (%36) ise orta okul mezunudur. Evlilik ile suç arasındaki ilişki incelendiğinde, 30 suçludan 25'i (%83) eviliken 5'i (%17) bekar olduğu belirlendi. MAOA geninin Exon-8 bölgesinin DNA nükleotid analizisonucu substitüsyon ve insersiyon olmak üzere 2 mutasyon gözetlendi. Suçluların tümünde MAOA genin Exon-8 bölgesinde yaygın olarak mutasyon olduğunu sonuçlarımız gösterdi. Exon 8'in 2326 nt'deki yaygın mutasyon yüzdesi %52 olarakbulundu. SNP (G-T) arginin arginine (anlamsızmutasyon) olarakdeğişti. Aynışekildeexonon 2276 nükleotid posizyonunda G'in C'ne transversiyonulizin aspargine (yanlışanlam mutasyonu) olarak değiştiği belirlendi ve %26 oranında suçlularda görüldü. 2302 posizyonda bulunan C'in çerçeve kayması mutasyonu oranı %4 olduğu ve tüm amino asit dizilimini değiştirdiği belirlendi.