Ameliyat öncesi eğitim yapılan katarakt hastaları ile eğitim yapılmayan katarakt hastalarının anksiyete düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of anxiety levels in cataract patients who received pre-operational training and who did not
- Tez No: 488779
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN YÜRÜGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Katarakt, Anksiyete, Katarakt cerrahisi, Eğitim
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışma, göz kliniğinde ameliyat öncesi eğitim yapılan katarakt ameliyatı olacak hastalar ile eğitim yapılmayan hastaların anksiyete düzeylerinin karşılaştırılması, amacıyla yapılmış vaka-kontrol tipte bir çalışmadır. Araştırmanın evreni Mayıs 2017–Ağustos 2017 tarihleri arasında İstanbul'un Avrupa yakasında bulunan bir hizmet hastanesinde yatan, 114 katarakt hastası, örneklem grubunu ise katarakt ameliyatı olması için göz servisine yatan, çalışmaya katılmayı kabul eden, bilişsel, duyusal ve sözel iletişim kurmayı engelleyen bir sorunu olmayan, 18-75 yaş ve üzeri, çalışmaya katılmaya gönüllü olan tüm hastalar ve bu hastaların yarısı ise kontrol grubunu oluşturdu. Veri toplama süreci, demografik verileri içeren bilgi formu hastalar ile yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulama süresi yaklaşık 20-25 dakika olarak gerçekleştirildi. Ameliyat öncesi eğitim verilecek grup için ameliyattan önce hasta hastaneye yattığı gün eğitim verildi. Ameliyat öncesi eğitim verilecek grup için ameliyattan önce hasta hastaneye yattığı gün eğitim verilmesi, ameliyattan 6 saat sonra STAI FORM TX – I ve STAI FORM TX – 2Ölçeği hem eğitim yapılan hem de eğitim yapılmayan hastalara uygulandı. Araştırmadan elde edilen verilerin analizi, SPSS ( Statistical Packages for the Social Sciences) 20,0 paket programı kullanılarak elde edilmiştir. Sayı ve yüzde olarak değer verilmesi, verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler (Frekans, yüzdelik dağılım) ve niteliksel verilerin gruplar arası dağılımlarını kıyaslamada ki-kare kullanıldı.
Özet (Çeviri)
This is a case-control type study which aimed to compare the anxiety levels of two groups of cataract patients who would be operated. The first group consisted of patients who had received pre-operative training at an eye clinic and the second group consisted of patients who had received no training. The population of the study consisted of 114 cataract patients who stayed at a government hospital located in the European site of Istanbul between May 2017 and August 2017. The sample group consisted of the in-patients of eye clinic of the same hospital who had no cognitive, sensory problems or any other that might hinder oral communication, agreed to participate the study voluntarily and were in the age range of 18-75 years or above 75. Half of these patients were selected as the control group. Data collection was carried out through face-to-face interviews which lasted 20-25 minutes using an information form providing demographic data about each patient. Preoperative training was given to the first group on the day of admission to the hospital. STAI FORM TX – I and STAI FORM TX – 2 scales were administered to both groups 6 hours after the surgery. The collected data were analyzed using SPSS (Statistical Packages for the Social Sciences) 20.0 software package. Descriptive statistical methods (frequency, percentage distribution) were used to assign numerical and percentage values and evaluate data, and chi-square analysis was used to compare the distribution of qualitative data between groups.