Katarakt ameliyatı öncesi ses kayıt yöntemi ile yapılan hasta eğitiminin anksiyete düzeyine etkisi
The effects of patient education with auditory method on anxiety level before cataract surgery
  1. Tez No: 829773
  2. Yazar: HALİME EKİM YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURTEN TAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyat öncesi anksiyete, Durumluk anksiyete, Ses kayıt, Eğitim, Preoperative anxiety, State anxiety, Audio recording, Education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma katarakt ameliyatı öncesi ses kayıt yöntemiyle yapılan hasta eğitiminin anksiyete düzeyine etkisini belirlemek amacıyla ön test-son test randomize kontrollü deneysel bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Mart- Haziran 2023 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinin Göz Servisine ameliyat planıyla yatışı yapılan hastaları içermiştir. Örneklemini ise araştırmayı kabul eden ve araştırmaya dâhil edilme ölçütlerini karşılayan 60'ı deney ve 60'ı kontrol grubu olmak üzere 120 hasta dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında Hasta Bilgi Formu, Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler Statistical Package for Social Sciences Statistics for Windows 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Kontrol grubu katılımcılarının işlem öncesi durumluk kaygı puanları ile işlem sonrası durumluk kaygı puanları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmektedir (p=0.000). Kontrol grubu katılımcıların işlem sonrası durumluk kaygı puanlarının, işlem öncesinden daha fazla olduğu görülmektedir. Deney grubu katılımcılarının işlem öncesi durumluk kaygı puanları ile işlem sonrası durumluk kaygı puanları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmektedir (p=0.000). Deney grubu katılımcıların işlem öncesi durumluk kaygı puanlarının, işlem sonrasından daha fazla olduğu görülmektedir. Kontrol grubunun durumluk kaygı puanlarının, deney grubu katılımcılarına göre daha fazla olduğu belirlendi. Sonuç olarak katarakt ameliyatı öncesi ses kayıt yöntemiyle yapılan eğitimin hastaların anksiyete düzeylerinin azaltılmasında etkili olduğu belirlenmiştir. Bütüncül hemşirelik bakımında hasta eğitiminde kullanılan standart eğitim yöntemlerinin geliştirilerek multimedya destekli işitsel eğitim materyallerinin kullanılmasına yer verilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
It is a pre-test-post-test randomized controlled experimental study to determine the effect of patient education with voice recording method before cataract surgery on the level of anxiety. The population of the study will include the patients who were admitted a university hospital Eye Service between March- June 2023. The sample included 120 patients, 60 were in the experimental group and 60 in the control group, who would accept the study and meet the inclusion criteria. In this study, Patient Information Form and State-Trait Anxiety Scale were used to collect data. The data obtained in the research were analysed using the Statistical Package for Social Sciences Statistics for Windows 25.0 program. It is seen that there is a statistically significant difference between the pre-procedural state anxiety scores of the control group participants and their post-procedural state anxiety scores (p=0.000). It is seen that the state anxiety scores of the control group participants were higher after the procedure than before the procedure. It is seen that there is a statistically significant difference between the pre-procedural state anxiety scores and the post-procedural state anxiety scores of the experimental group participants (p=0.000). It is seen that the state anxiety scores of the experimental group participants were higher before the procedure than after the procedure. It is seen that the state anxiety scores of the control group are higher than those of the experimental group. As a result, it has been determined that the education with the sound recording method before the cataract surgery is effective in reducing the anxiety levels of the patients, and it can be suggested that the standard education methods used in patient education. Holistic nursing care should be developed and the use of multimedia supported auditory education materials.