Cerrahi onkoloji hastalarının manevi gereksinimleri
Spiritual needs of surgical oncology patients
  1. Tez No: 453831
  2. Yazar: ÖZGE YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi, Onkoloji, Hasta, Hemşire, Manevi Gereksinimler, Surgery, Oncology, Patient, Nurse, Spiritual Needs
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu araştırma, cerrahi onkoloji hastalarının manevi gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı nitelikte olan bu araştırma Şubat-Aralık 2016 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Üroloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Organ Nakli, Kulak Burun Boğaz, Beyin Cerrahi, Genel Cerrahi, Göğüs Cerrahi kliniklerinde yürütüldü. Araştırmanın evrenini bu kliniklerde kanser nedeni ile ameliyat olmuş tüm yetişkin hastalar oluşturdu. Örneklemi ise bu hastalar arasından olasılıksız rastlantısal örnekleme yöntemi ile seçilen ve araştırmaya alınma kriterlerine uyan 215 hasta oluşturdu. Hastaların tanıtıcı özelliklerini belirlemek için Hasta Tanıtım Formu, manevi gereksinimlerini belirlemek için Hastaların Manevi Gereksinimleri Değerlendirme Ölçeği kullanıldı. Veriler ameliyat sonrasında yüz yüze görüşme yöntemi ile araştırmacı tarafından toplandı. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma ve sayı-yüzde testleri kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların“biri ile birlikte dua etmeye veya birinin onun için dua etmesine”(%58.6),“sevmek ve sevilmeye'' (%63.3), ''bir birey olarak kabul edilmiş olmaya'' (%55.9), ”şefkat ve nezakete“ (%67.0), ''umutlu hissetmeye'' (%54.9), ''olumlu bir bakış açısı sağlamaya'' (%66.5), ”huzur ve ferahlık duygusu hissetmeye" (%82.8) çok fazla gereksinim duydukları belirlendi. Sonuç: Bu araştırmanın sonucunda, cerrahi onkoloji hastalarının bireysel farklılıklarına göre değişebilen birçok manevi gereksinimi olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: The study was conducted with the aim of determining the spiritual needs of surgical oncology patients. Material and Method: This descriptive study was conducted between that dates of February and December 2016 at the clinics of Urology, Obstetrics and Gynecology, Organ Transplantation, Otolaryngology, Neuro Surgey General Surgery and Thoracic Surgery at İnönü University's Turgut Özal Medical Center. The population of the study consisted of all adult patients who had cancer surgery at these clinics. The sample consisted of 215 patients complying with criteria of inclusion in the study, selected with the method of non-probability random sampling. A Patient Information Form was used to determine the descriptive characteristics of the patients, while the Patients Spiritual Needs Assessment Scale was used to determine the spiritual needs of the patients. The data were collected by the researcher after surgery with the method of face to face interview. Mean, standard deviation and number-percentage tests were used in the statistical analysis of the data. Results: It was found that the patients who participated in the study highly needed“to pray together with someone or someone to pray for them”(58.6%), ''to give or receive love'' (63.3%),“to be accepted as a person”(55.9%),“kindness and sympathy”(67.0%), ''to feel hopeful'' (54.9%), ''to keep a positive outlook'' (66.5%), and“to feel emotions of peace and comfort”(82.8%). Conclusion: As a result of this study, it was determined that surgical oncology patients had many spiritual needs varying based on their individual differences.