Polikistik over sendromu olan hastalarda sclerostin ve dickkopf-1 düzeylerinin incelenmesi
Serum sclerostin and dickkopf-1 levels in polycystic ovary syndrome patients
  1. Tez No: 453858
  2. Yazar: OGÜN İREM BİLEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, osteoporoz, sklerostin, dickkopf-1, Polycystic Ovary Syndrome, Osteoprosis, Sclerostin, Dickkopf-1
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş ve amaç: Poliksitik over sendromu (PKOS) üreme çağındaki kadınlarda gözlenen en sık endokrinolojik patoloji olup çeşitli sistemleri etkileyen kompleks bir sendromdur. Kemik metabolizmasının PKOS'ta nasıl etkilendiği konusunda çeşitli çalışmalar yapılmış olup halen net bir bilgi bulunmamaktadır. Wnt yolu kemik metabolizmasının düzenlenmesinde önemli rol oynayar. Bu yolun inhibitörleri olan sklerostin ve DKK1 ise son yıllarda osteoporoz tedavisinde terapötik bir hedef haline gelmiştir. Bu çalışmamızda PKOS'lularda Scl ve DKK1'in nasıl etkilendiğini göstermeyi amaçladık. Materyal-Metod: Çalışmaya Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Endokrinoloji polikliniğine başvuran, 2003 Rotterdam kriterlerine göre PKOS tanısı almış 36 hasta ve 35 sağlıklı gönüllü alındı. Her iki grup demografik, antropometrik, biyokimyasal açıdan ve Scl ve DKK düzeyleri açısından karşılaştırıldı. Bulgular: PKOS grubunda klinik hirsutizm (FGS ≥8) olanların oranı kontrol grubuna göre anlamlı yüksekti. İki grup arasında Scl ve DKK1 açısından anlamlı fark olmadığı tespit edildi. PKOS grubunda BKİ ve BKO kontrol grubuna göre yüksek saptanmasına karşın aradaki fark istatistiki olarak anlamlı değildi. PKOS grubunda LH, PRL, testosteron, DHEAS kontrol grubuna göre yüksek, FSH ve östradiol düzeyleri ise düşük olup aralarındaki farklar istatistiki olarak anlamlı değildi. Sonuç: PKOS'lularda wnt yolunun nasıl etkilendiği konusunda yapılan ilk çalışma olan çalışmamızda PKOS'lularda wnt yolu inhibitörleri olan Scl ve DKK1 düzeylerinin değişmediği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Background and aims: Polycystic ovary syndrome (PCOS) is the most common endocrine pathology in premenopausal women and it is a complex syndrome affecting various systems. Numerous studies have been made about how the PCOS effects on bone metabolism, but currently there is no clear information. Wnt pathway plays important role in the regulation of bone metabolism. The sclerostin(Scl) and DKK1 inhibit this pathway and they has recently become a therapeutic target of osteoporosis. In this study, we aimed to show the Scl and DKK1 levels in women with PCOS. Methods: This study was conducted in Çanakkale Onsekiz Mart University Endocrinology department. 36 women with PCOS and 35 healthy volunteers were examined in this study. Both groups were compared in terms of respect demographic, anthropometric, biochemical and Scl and DKK levels. Results: There was no significant difference Scl and DKK1 values between the PCOS group and the healthy volunteers group. The proportion of clinical hirsutism (FGS ≥8) in PCOS group were significantly higher than the control group. PCOS group compared to the control group in BMI and WHR were found to be high, although the difference is not statistically significant. In PCOS group LH, prolactin, testosterone and DHEAS levels were higher than the control group, the difference was not statistically significant. FSH and estradiol values were lower than controls in the PCOS group, but were not statistically significant. Conclusions: In women with PCOS, the wnt pathway inhibitors which Scl and DKK1 levels were found to be similar to healthy volunteers. This is the first study on this subject.