3. basamak merkezde yapılan doğumların analizi: ÇOMÜ verileri
Analysis of deliveries at the 3rd stage medical center: COMU's data
  1. Tez No: 453863
  2. Yazar: İBRAHİM EREN PEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FATMA BEYAZİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Primer sezaryen, Sezaryen endikasyonları, Doğum şekli, Primary cesarean, Cesarean section indications, Delivery mode
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
3. Basamak Merkezde Yapılan Doğumların Analizi: ÇOMÜ Verileri Her ne kadar günümüz modern dünyasında gebe bir kadının doğum şekli konusunda çeşitli tartışmalar ve öneriler olsa da, gelişmiş ülkelerde sezaryen ile gerçekleşen doğumların oranı %50'lere yaklaşmıştır. Sezaryen oranlarının bu denli yüksek seyretmesinde tıbbi nedenler dışında, sosyoekonomik koşullar, etik/ yasal sorunlar ile hekim ve hastaların psiko-sosyokültürel durumları da etkili olmaktadır. Bu çalışmamızda hastanemizde doğumu gerçekleşen gebelerin demografik ve klinik özelliklerini değerlendirmeyi amaçladık. Ekim 2012- Haziran 2016 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi hastanesinde doğum yapmış gebelerin yaşları, doğum şekilleri, doğumdaki gebelik haftaları, gebelik sayıları ve sezaryen endikasyonları retrospektif olarak hasta dosyalarından taranarak kaydedildi. Bu çalışmaya belirtilen tarihler arasında merkezimizde doğum işlemi gerçekleşmiş 2012 gebe retrospektif olarak değerlendirildi. Doğumu gerçekleşen gebelerin yaş ortalaması 28.9±5.4 yıl olarak bulundu. Ortalama gravida ve pariteleri 1.9±1.0 ve 1.5±0.7 idi. Doğum şekline bakılmaksızın ortalama doğum haftası 38.6±1.9 hafta olarak bulundu. Sezaryen uygulanan hastaların ortalama doğum haftası 38.4±1.8 hafta idi. Primer sezaryen oranı %52.81 olarak bulundu. En sık primer sezaryen endikasyonlarının sırasıyla fetal sıkıntı, sefalopelvik uygunsuzluk ve prezentasyon anomalileri olduğu saptandı. Sezaryen doğum oranlarının istikrarlı şekilde artışı tüm dünyada endişe uyandırmaktadır. İleri annelik yaşı, fetal monitörizasyonun daha yaygın uygulanması ile fetal sıkıntı tanısının daha fazla konması, çoğul gebeliklerdeki artış ve prezentasyon anomalilerinin artmış oranlara katkı sağladığı açıktır. Gereksiz sezaryen doğumların engellenebilmesi için annelerin ve özellikle nullipar anne adaylarının bu süreçte normal vajinal doğum için cesaretlendirilmesi son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
Summary; Analysis of deliveries at the 3rd stage medical center: COMU's data. Although the choice of a particular method of birth delivery by the pregnant woman is a modern, complex and controversial subject in all over the world, the rate of cesarean delivery has risen near to %50 in western countries. Apart from medical reasons, several non-medical factors are also involved in this choice consisting socioeconomic conditions, ethical/ legal concerns, and psychological and cultural characteristics of the patients and doctors. In this study we aimed to evaluate the demographic and clinical characteristics of pregnant women that gave birth in our hospital. Patients charts of pregnant women applied to Canakkale Onsekiz Mart University hospital between October 2012 and June 2016 and have either vaginal or cesarean delivery were retrospectively analysed. Patient ages, delivery types, pregnancy weeks at delivery, number of pregnancies, cesarean indications were recorded. In this study, 2012 pregnant women that gave birth in our institution were retrospectively analysed. The mean age of pregnant women were 28.9 ±5.4years. Mean gravida and parity of pregnant women were 1.9 ±1.0 and 1.5 ±0.7 retrospectively. Regardless of delivery type, mean pregnancy weeks were found to be 38.6 ±1.9 weeks. Mean pregnancy weeks of patients underwent cesarean delivery were 38.4 ±1.8 weeks. Primary cesarean rates were found to be 52.81%. Most common cesarean delivery indications were found to be fetal distress, cephalopelvic disproportion and presentation anomalies. Because of the steady increase in cesarean delivery rates, it is becoming a major cause of concern worldwide. The reasons mostly related to advanced age, fetal distress especially detected in continous fetal monitoring, intrauterine growth retardation, presentation anomalies and multiple gestation. In order to avoid unnecessary cesarean births, mothers, especially nulliparous mothers should be persuaded for having vaginal delivery.