Genel anestezi altındaki tavşanlarda sugammadeksin farklı dozlarının göz içi basıncına etkilerinin karşılaştırılması
Comparision of the effects of sugammadex different doses on the eye pressure in rabbits under general anesthesia
- Tez No: 453868
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sugammadeks, Göz İçi Basıncı, Genel Anestezi, Sugammadex, Intraocular Pressure, General Anesthesia
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Göz içi basıncı (GİB), gözün fibröz tunikalarına karşı gözün bileşenleri tarafından uygulanan basınç olarak tanımlanır. GİB düzeyi, göz içi sıvı hacmi, koroidal kan hacmi ve vitröz hacmin meydana getirdiği oküler hacim tarafından belirlenir (1). Göz içi basıncının normal değeri 16 ±5 mmHg'dır. Göz içi basıncını normal değerler arasında tutabilmek oküler cerrahi anestezisinin yönetiminde önemli bir hedeftir. Göz içi basıncı; satral venöz basınç, intratorasik basınç, karbondioksit basıncı ve kan basıncı değişikliklerinden etkilenmektedir. Bunun yanı sıra anestezikler gibi sempatik ve parasempatik sistemi etkileyen ve tüm bu basınçlar üzerine etkisi bulunan ilaçlar da göz iç basıncında değişikliklere neden olmaktadır (2,4). Bu çalışmada Yeni Zelanda ırkı 2.5-3 kg ağırlığında 24 yetişkin erkek beyaz tavşan kullanıldı. Deneyler için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi hayvan deneyleri etik kurulundan gerekli izinler alındı (27.10.2015, 2015/95, S. Ergün) ve çalışma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deneysel Araştırma Merkezi'nde gerçekleştirildi. Çalışmaya başlamadan önce tavşanlar davranış, solunum, kardiyovasküler sistem ve oftalmaskopi ile oküler yönden klinik muayeneden geçirildi ve çalışmaya alınan deney hayvanlarında bir olumsuzluk tespit edilmedi. Deney hayvanları randomize olarak dört gruba ayrıldı: I. Grup Düşük Doz Sugammadeks grubu (grup D (4mg), n:6), II. Grup Orta Doz Sugammadeks grubu (grup O (16mg), n:6), III. Grup Yüksek Doz Sugammadeks grubu (grup Y (32mg), n:6), IV. Grup Sham (Kontrol) Grubu (grup S, n:6). Çalışmaya alınacak tavşanlar bir gece önceden 8 saat süre ile aç bırakıldı. Genel anestezi öncesinde tavşanlara premedikasyon amacıyla ketamin 10mg/kg IM uygulandı. 20 dk beklenildikten sonra deney hayvanlarına EKG monitörizasyonu yapıldı ve bazal göz içi basınç değerleri ölçüldü. Ayrıca tüm tavşanların oksijenasyonunu değerlendirebilmek amacıyla indüksiyon öncesinde, indüksiyon sonrası 10. dk. ve 40. dk'larda kan gazları alındı ve kaydedildi. İndüksiyon sonrası 25. dk Grup D tavşanlara 4mg/kg sugammadeks IV olarak uygulandı. Grup O tavşanlara ise 16mg/kg sugammadeks IV uygulandı. Grup Y tavşanlara 32mg/kg sugammadeks IV uygulandı. Tüm tavşanların 30. ve 40. dakikalarda göz içi basıncı, ortalama arteriyal kan basıncı, kalp atım hızı ölçümleri tekrarlandı. Genel anestezi uygulanmayan kontrol grubunun (grup S) göz içi basıncı değerlerinin normal sınırlarda seyrettiği gözlenirken, grup S deneklerinin ortalama göz içi basıncı değerleri diğer gruplardan daha düşük bulundu. Grup D, Grup O ve Grup Y deneklerine uygulanan sugammadeksin 0., 5. ve 15. dakikalarda ölçülen göz içi basıncı değerleri kaydedildi. Sugammadeks uygulamasından sonra 0., 5. ve 15. dakikalarda yapılan ölçümlerde gruplar arası anlamlı bir fark olmadığı bulundu. Bizim çalışmamızda; genel anestezi altındaki deneklere verilen farklı dozlardaki sugammadeksin, uygulama anında göz içi basıncı üzerine dozlar arası farklılık yaratacak bir etkisinin olmadığı ancak özellikle uygulamadan sonraki 5. ve 15. dk'larda ortaya çıkan ve devam eden yine dozlar arasında farklılıkların bulunmadığı GİB'nı düşürme yönünde etkisinin olduğu belirlendi. Çalışma sonucumuz diğer çalışma sonuçlarıyla benzerlik göstermekte olup, yapılacak klinik çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The intraocular pressure is defined as the pressure exerted by the eye's components against the eye's fibrous tunics. The intraocular pressure level is determined by the ocular volume that caused by intraocular fluid volume, choroidal blood volume and vitreous volume (1). The normal value of intraocular pressure is 16 +/- 5 mmHg. It is an important goal in the management of ocular surgery anesthesia to keep the intraocular pressure within the normal range. Intraocular pressure is affected by changes in central venous pressure, intrathoracic pressure, carbon dioxide pressure and blood pressure. In addition, drugs affecting sympathetic and parasympathetic systems such as anesthetics and affecting all these pressures also cause changes in the intraocular pressure (2,4). 24 adult male white rabbits of New Zealand race, weighing 2.5-3 kg were used in this study. Approvals of the Animal Experiment Ethics Committee of Canakkale 18 Mart University were obtained for the experiments (on 27.10.2015, No. 2015/95, S. Ergün) and the study was conducted in the Experimental Research Center of Canakkale 18 Mart University. Before starting the study, the rabbits were subjected to clinical examinations including behavior, respiration, cardiovascular system and ophthalmoscopy and ocular examination, and no adverse events were detected in the animals included in the study. Experimental animals were randomly divided into four groups: Group I with Low Dose Sugammadex Group (group D (4 mg), n: 6), Group II with Moderate Dose Sugammadex Group (Group O (16 mg), n: 6), Group III with High Dose Sugammadex Group (group Y (32 mg), n: 6), Group IV with Sham (Control) Group (group S, n: 6). The rabbits to be included in the study were fasted for 8 hours overnight. Ketamin 10 mg/kg was infused via IM route to the rabbits for premedication before general anesthesia. After waiting 20 minutes, ECG monitoring was performed on the experimental animals and basal intraocular pressure values were measured. Blood gas parameters were also obtained and recorded 10 minutes before and after induction in order to be able to evaluate the oxygenation of all rabbits. Sugammadex 4 mg/kg was infused via IV route to the rabbits of the Group D at minute 25 after induction. Sugammadex 16 mg/kg was infused via IV route to the rabbits of the Group O. Sugammadex 32 mg/kg was infused via IV route to the rabbits of the Group Y. Intraocular pressure, average arterial blood pressure and heart rate measurements were repeated for all the rabbits at minutes 30 and 40. The intraocular pressure values of the control group (group S) without general anesthesia were observed to be within the normal limits, whereas the mean intraocular pressure values of the group S subjects were found lower than the other groups. The intraocular pressure values of the subjects of the Group D, Group O and Group Y with Sugammadex were recorded at minutes 0, 5 and 15. It was found that there was no any significant difference between the groups based on the measurements at minutes 0, 5 and 15 after infusion of Sugammadex. In our study, it was found that Sugammadex in different doses infused to the subjects under general anesthesia had an effect that will make a difference between doses on the intraocular pressure during infusion, however, that it had effect to reduce the intraocular pressure that occurred and continued particularly at minutes 5 and 15 after infusion where there was no difference between doses. Our study resulted similar to the results of other studies and should be supported by clinical studies.