Keratokonus hastalarında gözyaşı eotaksin-2 ve matriks metalloproteinaz-9 düzeylerinin oküler allerji ve korneal topografi ile ilişkisi
Relationship between tear eotaxin-2 and matrix metalloproteinase -9 with ocular allergy and corneal topography in patients with keratoconus
- Tez No: 454020
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE SARAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Keratokonus, Oküler allerji, Korneal topografi, Eotaksin-2, Matriks metalloproteinaz-9, Keratoconus, Ocular allergy, Corneal topography, Eotaxin-2, Matrix metalloproteinase-9
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş ve Amaç: Keratokonus hastalarında oküler allerji varlığının ve gözyaşı eotaksin-2 ile matriks metalloproteinaz-9 (MMP-9) düzeylerinin korneal topografi ile ilişkisini incelemek. Gereç ve Yöntem: Çalışma Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Keratokonus ve Refraktif Cerrahi Merkezi'nde Mart 2016 ve Haziran 2016 tarihleri arasında yapıldı.Çalışmaya 34 oküler allerji eşlik etmeyen keratokonus hastasının 34 gözü (Grup 1), 34 oküler allerjinin eşlik ettiği keratokonus hastasının 34 gözü (Grup 2) ve refraksiyon kusuru dışında oküler problemi olmayan 20 bireyin 20 gözü dahil edildi. Tüm olguların detaylı oftalmolojik muayenesi ile birlikte korneal topografide keratometri 1 (K1), K2, ortalama K, maksimum K, korneal astigmatizma, santral korneal kalınlık, en ince kornea kalınlığı ölçümleri yapıldı. Oküler allerji varlığına yönelik anket soruları yöneltildi. Schirmer methodu ile gözyaşı örnekleri alındı. Gözyaşı örnekleri Schirmer kağıdından ekstrakte edildikten sonra ELISA methodu ile gözyaşı eotaksin-2 ve MMP-9 düzeyleri ölçüldü. Gruplar korneal topografik parametreler ve gözyaşı parametleri açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar arasında yaş ve cinsiyet açısından anlamlı fark yoktu ( sırasıyla p= 0.16, p=0.77). Grup 1 ve 2 keratokonus hastalarının korneal topografik verileri arasında anlamlı fark tespit edilmedi (p=1.0). Keratokonus grupları keratokonus evrelemesi açısından benzerdi (p=0.59). Gözyaşı eotaksin-2 düzeyi grup 2'de daha fazla olmakla beraber gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark yoktu (p=0.17). Gözyaşı MMP-9 düzeyi tüm keratokonus hastalarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekti (p=0.004). Gözyaşı MMP-9 düzeyi ile keratokonus evresi arasında pozitif, en ince kornea kalınlığı arasında negatif korelasyon tespit edildi (sırasıyla r=0.29 p=0.018, r=-0.30 p=0.006) Sonuç: Gözyaşı MMP-9 düzeyi, korneal kalınlığı ince ve ileri evre keratokonus hastalarında daha yüksektir. Gözyaşı eotaksin-2 düzeyi ise keratokonusta normal gözlere göre farklılık göstermemektedir. Hem MMP-9 hem de eotaksin-2 düzeyleri korneal topografi bulgularıyla korele değildir. Keratokonus etiyopatogenezinde MMP-9'un rolü temel olarak kornea kalınlığı üzerinedir. Keratokonusun önlenmesinde ve tedavisinde proteaz enzimlerine yönelik yeni tedavi yaklaşımları için ileri çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: To analyze the relationship between the presence of ocular allergy and tear eotaxin-2 and matrix metalloproteinase (MMP)-9 levels and corneal topoography in patients with keratoconus. Material and Methods: The study was held in Yıldırım Beyazıt University Atatürk Education and Training Hospital, Keratoconus and Refractive Surgery Center between March 2016 and June 2016. Thirty-four eyes of 34 keratoconus patients without ocular allergy (Group 1), 34 eyes of 34 keratoconus patients with ocular allergy (Group 2) and 20 eyes of 20 subjects without any ocular problem rather than refractive error were enrolled in the study. Detailed ophthalmological examination and corneal topography measurements including keratometry 1 (K1), K2, mean K, maximum K, corneal astigmatism, central corneal thickness, thinnest corneal thickness were performed in all subjects. Questionnaires were asked about the presence of any ocular allergy. Tear samples were collected by Schirmer method. After extraction of tear samples from Schirmer strip, tear eotaxin-2 and MMP-9 levels were measured by the ELISA method. Topographic and tear parameters were compared between the groups. Results: There were no significant difference between gender and age between groups (p=0.77, p=0.16, respectively). The difference between the topographical parameters between group 1 and 2 was not significant (p=1.0). The stages of the disease were similar between the kerotoconus groups (p=0.59). The mean tear eotaxin-2 level was higher in group 2 when compared to the contol and group 1 keratoconus patients but the difference was not statistically significant (p=0.17). The mean tear MMP-9 levels of all keratoconus patients were significantly higher than the control group (p=0.004). Tear MMP-9 level showed a positive correlation with the stage of the keratoconus and a negative correlation with the thinnest corneal thickness (r=0.29 p=0.018, r=-0.30 p=0.006, respectively). Conclusion: Tear MMP-9 level was higher in advance stages of keratoconus patients with thinner corneas. However tear eotaxin-2 level was similar between the keratoconus patients and the normal eyes. Both MMP-9 and eotaxin-2 levels did not correlated with the corneal topographical findings. The role of MMP-9 in keratoconus etiopathogenesis was mainly on the corneal thickness. Further studies investigating new treatment approches based on the protease enzymes should be performed for prevention and treatment of keratoconus.