Erkeklerde düzenli egzersizin endojen üreme hormonları üzerine etkisi
The effect of the men's regular exercise on endogenic reproductive hormones
  1. Tez No: 454091
  2. Yazar: MUHAMMED ÖNİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIRIM KAYACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: FSH, Östrodiol, Prolaktin, Testosteron, TSH Muhammed, ÖNİZ, Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi – Samsun, Ocak-2017, Estradiol, FSH, Prolactin, Testosterone, TSH Muhammed, ÖNİZ, M. D. Thesis, Ondokuz Mayıs University – Samsun, January-2017
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET ERKEKLERDE DÜZENLİ EGZERSİZİN ENDOJEN ÜREME HORMONLARI ÜZERİNE ETKİSİ Giriş ve Amaç: Düzenli egzersizin hormonlar üzerine olan etkisi birçok araştırmanın konusu olmuş ve hormonal değişimlerin fiziksel aktiviteye metabolik ve endokrin adaptasyonla karşılık verdiği fikri ağırlık kazanmıştır. Ayrıca hipofizer gonadotropinlerden olan FSH ve LH, üreme hormonlarından Östrojen ve Testosteron ve yine hipofizer bir hormon olan prolaktin ile fiziksel aktivite arasında bir ilişkinin olduğu bildirilmiştir. Sunulan çalışmanın amacı, düzenli egzersizin FSH, LH, östrodiol, Total testosteron, TSH ve prolaktin düzeyleri üzerindeki etkisinin kanda incelenmesidir. Yöntemler: Sunulan çalışma ile egzersizin üreme hormonlarına etkisinin araştırılması için 18-25 yaş grubundaki 40 erkeğin (20 sporcu 20 sedanter) üreme fonksiyonlarında etkili olan FSH, LH, Östrodiol, Total testosteron, TSH ve prolaktin düzeyleri kanda incelenmiştir. Katılımcılardan Kayseri Medical Palace Hastanesi Laboratuvarı'nda sabah 09.00 da yaklaşık 10cc venöz kan alınarak +4 C'de 4000 devir/dk.' da 5 dakika santrifüj edilmiştir. Sonuçlar ng/mL olarak karşılaştırılmıştır. Elde edilen veriler bağımsız örneklem T testi ile analiz edilerek bulgularda P0.05). Sonuçlar: Elde edilen bulgulara göre düzenli uygulanan egzersiz programlarının bazı erkek üreme hormonları üzerinde etkili olabileceği ve vücut kitle indeksini azaltacağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF THE MEN'S REGULAR EXERCISE ON ENDOGENIC REPRODUCTIVE HORMONES Aim: The effects of regular exercise on hormones have been subject of many research and the idea that hormonal changes answered physical activity by metabolic and endocrine adaptation has predominated. Also it has been reported that there is a relation between physical activity and FSH and LH of pituitary gonadotropins, estrogen and testosterone of reproductive hormones and prolactin which is also pituitary. The purpose of the study is to examine in the blood the effects of regular exercise on the levels of FSH, LH, estradiol, Total testosterone, TSH and prolactin hormones. Material and Method: In this work, approximately 10 ml of venousblood was taken from 40 males between 18-25 years old (20 control, 20 exercise) in the laboratory of Kayseri Medical Palace Hospital in the morning at 09.00 and was centrifuged at +4C, in 4000 rev/min for 5min. Results were compared with each other as ng/mL. Obtained data were analysed by independent T test and values which are at P0.05). Conclusion: According to these findings, we suggest that regular exercise programmes can affect some male reproductive hormones and would reduce body mass index.