Karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran çocuk ve ergenlerde fiziksel sebep bulunanlarla bulunmayanlar arasındaki depresyon, anksiyete ve somatizasyon değerlerinin karşılaştırılması
The aim of this study is to compare the levels of depression, anxiety and somatization of children and teenagers that have come to the hospital due to stomachache, in regards to whether they have physical reasons or not
  1. Tez No: 454176
  2. Yazar: MERVE TEKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAZİYE SENEM BAŞGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklarda Karın Ağrısı, Somatizasyon, Depresyon, Anksiyete, Stomachache in children, Somatization, Depression, Anxiety
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı, karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran çocuk ve ergelenlerde, karın ağrısıyla ilgili fiziksel sebep bulunanlarla, fiziksel sebep bulunmayanların depresyon, anksieyete ve somatizasyon düzeylerini belirlemek ve karşılaştırmaktır. Ayrıca sosyodemografik değişkenlere göre (yaş, okul başarısı, kardeş sayısı, anne baba birlikteliği, anne baba eğitim durumu, aile gelir durumu, fiziksel ve psikiyatrik bir hastalığın varlığı) depresyon, anksiyete ve somatizasyon değerlerinin ilişkilerini incelemektir Araştırmanın örneklemi Batman'da özel bir hastanenin pediatri servisine karın ağrısı şikayetiyle başvuran 8-15 yaş arası çocuklardır. Araştırmada 24'ünde fiziksel sebep bulunan, 24'ünde fiziksel sebep bulunmayan 48 çocuğun verileri değerlendirilmiştir. Çocuklarda fiziksel sebeb varlığını öğrenmek için, kan tahlili, tam idrar tahlili ve ultrason sonuçlarına bakılmıştır. Bu üç tetkikten en az birinde fiziksel bir sebep bulunmasıyla, fiziksel sebep bulunan grup oluşturulmuştur. Çalışmada Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Çocuklar için Depresyon Ölçeği (ÇDÖ), Çocuklarda Anksiyete Bozukluklarını Tarama Ölçeği, Çocuk Somatizasyon Ölçeği-24 (ÇSE–24) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, karın ağrısı şikayeti olan çocuklarda ağrıya yönelik fiziksel sebep bulunanlarla bulunmayanların depresyon, anksiyete ve somtaizasyon değerleri karşılaştırıldığında, anlamlı bir fark bulunmamıştır.Annesi çalışan çocukların somatizasyon değerleri çalışmayan annelerin çocuklarının somatizasyon değerlerinden yüksek çıkarken, çalışmayan annelerin çocuklarının sosyal anksiyete puanları çalışan annelerin çocuklarına kıyasla yüksek bulunmuştur. Uygulanan ölçeklerden alınan puanlarla, çocuğun yaş, okul notları, kardeş sayısı ve kardeşler arasındaki sıra, anne baba yaşı, anne-baba beraberliği, baba eğitim durumu ve çalışma şekli karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.Yapılan analizlerde, Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği puanları ile Yaygın Anksiyete Bozukluğu puanları, Okul Kaçınma puanları ve Çocuklarda Anksiyete Bozukluklarını Tarama Ölçeği puanları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gözlenmiştir. Ayrıca, Çocuk Somatizasyon Envanteri puanları ile Panik Bozukluk/Somatik Semptomlar ve Yaygın Anksiyete Bozukluğu puanları arasında ve Çocuklarda Anksiyete Bozukluklarını Tarama Ölçeği Total puanları arasında da pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon olduğu görülmüştür . Araştırmadan elde edilen sonuçlar literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine and compare the levels of depression, anxiety and somatization of children and teenagers that have come to the hospital due to stomachache, in regards to whether they have physical reasons or not. Additionally, the depression, anxiety, and somatization values will be studied in terms of sociodemographic variables (age, success in school, number of siblings, marital status of parents, and the presence of a physical or psychiatric disorder). The samples of this study are children between 8-15 years of age that have gone to the pediatric service of a private hospital in Batman due to stomachache complaints. In the study, the values of 48 children, where 24 of them have physical reasons and 24 do not have physical reasons. In order to learn the existence of physical reasons in children, we have analysed blood test, full urine analysis and ultrasound results. Finding one reason in at least one of these medical workups, we have formed the group which has a physical reason. In this study, the Sociodemographic Data Form, Depression Scale for Children (CES-DC), The Pediatric Anxiety Rating Scale (PARS), and Children's Somatization Inventory-24 (CSI-24) were used. Results showed that there is no significant difference between depression, anxiety and somatization points of children with stomachache complaint in which there was the presence or absence of a physical reason.While the somatization values of children whose mothers were employed scored higher, the social anxiety values in children with unemployed mothers scored higher. The scores obtained from the scales showed no meaningful difference, when the children's ages, school success, number of siblings, order of siblings, parents' ages, fathers' education levels and employment were compared. The analyses show that there is a positive correlation between the scores for Pediatric Anxiety Rating Scale and Generalised Anxiety Disorder Assessment scores, School Refusal Assessment Scalescores and Children's Anxiety Scale scores. Furthermore, a positively meaningful correlation between Children's Somatization Inventory scores and Panic Disorders/Somatic Symptoms, and also between Generalized Anxiety Disorder Scale and Children's Anxiety Scale scores. The results of these findings were discussed within the scope of literature.