Kültürlerarası iletişim etkinliği: Kilis esnaf ve sanatkârlarının Suriyeli müşterilerle olan etkileşimi üzerine bir alan araştırması
Intercultural communication effectiveness: A field research on Kilis tradesmen and artisans customer interaction with Syrian
- Tez No: 454183
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SANİ MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: kültür, iletişim, kültürlerarası iletişim etkinliği, Suriyeli sığınmacılar, esnaf ve sanatkârlar, culture, communication, intercultural communication effectiveness, Syrian refugees, artisans and craftsmen
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Yirmi birinci yüzyılda dünya vatandaşı olabilmenin en önemli şartlarından birisi diğer kültürlerin farkına varabilmek ve o kültürleri anlayabilmektir. Globalleşme ile küçülen dünyada, iletişim ve ulaşım teknolojilerinde gün geçtikçe oluşan gelişmelerin yeryüzünü adeta küresel bir köy haline getirmesiyle birlikte farklı kültürlere sahip ulusların bir araya gelmesi kaçınılmaz olmuştur. Dolayısıyla toplumda dünya çapında etkin bir başarı yakalamak isteyen kişi ve işletmelerin kültürlerarası iletişim etkinliğini öğrenmesi kritik bir hedef haline gelmiştir. Uluslararası etkileşimin dünyada bu denli önemli hale gelmesiyle birlikte Türkiye'nin de bölgesinde meydana gelen olumlu veya olumsuz gelişmelerden etkilenmemesi kaçınılmazdır. 2011'den sonra Suriye'de baş gösteren iç savaştan kaçan milyonlarca Suriyeli Türkiye'ye sığınmak zorunda kalmıştır. Bu kapsamda yapılan çalışmada, Kilis ilinde faaliyet gösteren yerel esnaf ve sanatkârların 2011'den bu yana (2016) yoğunlukla muhatap oldukları Suriyeliler ile aralarındaki iletişim etkinliği ölçülmüştür. Yapılan bu çalışmada iletişim rahatlığı, davranışsal esneklik, etkileşimde saygı, mesaj verme kabiliyeti, kimlik koruma ve etkileşim yönetimi alt değişkenlerinden oluşan kültürlerarası iletişim etkinliği ölçülmüştür. Elde edilen bulgulara göre; iletişim rahatlığı, davranışsal esneklik, etkileşim yönetimi değişkenlerine ait algıların genel olarak düşük; etkileşimde saygı, mesaj verme kabiliyeti ve kimlik koruma değişkenlerine ait algıların ise genel olarak yüksek çıktığı görülmüştür. Ayrıca bu araştırmada Kilis'te faaliyet gösteren yerli esnaf ve sanatkârın Suriyeli müşteriyle yaşadığı kültürlerarası iletişim etkinliğinde demografik faktörlerin etkisi de incelenmiştir. Yapılan çalışmanın esnaf ve sanatkârlara kültürlerarası iletişim etkinliğinin alt boyutlarının (iletişim rahatlığı, davranışsal esneklik, etkileşimde saygı, mesaj verme kabiliyeti, kimlik koruma ve etkileşim yönetimi) iyi anlaşılması ve uygulamaya koyulabilmesi açısından katkı sağlayacağı düşünülmüştür. Ayrıca bu çalışmanın, kültürlerarası iletişim etkinliğine yönelik gelecekte yapılacak çalışmalara yol göstereceği ve mütevazı bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most important requirements to become a global citizen in the 21st century is to have the ability of understanding and recognizing other cultures. In a continuously shrinking world with globalization, it became indispensable for nations with different cultures to come together as the incessant developments in communication and transportation technologies made the world a sort of global village. Therefore, learning intercultural communication skills became a critical objective for individuals and organizations wanting to gain an effective success in the world. As the international interaction became so indispensable, it was impossible for Turkey not to be affected by positive or negative events occurring in the vicinity of Turkey. After the breakout of civil war in Syria, millions of refugees fleeing from the country had to take refuge in Turkey. In the arrent which was study conducted in this regard, the interaction effectiveness between local artisans and craftsmen and Syrian refugees from 2011 to 2016 was measured. In this study, the intercultural interaction effectiveness, which consists of variables such as interaction comfort, behavioral flexibility, respect in interaction, ability to give message, identity protection and interaction management, was measured. According to the results obtained, the perception related to interaction comfort, behavioral flexibility and interaction management variables was low in general; the perception related to respect in interaction, ability to give message and identity protection variables was high in general. In addition the effects of demographic factors in the interaction activities between local artisans and craftsmen and their Syrian customers was also investigated in the study. This study is considered important in that intercultural communication activity positively helps local artisans and craftsmen to understand its variables (interaction comfort, behavioral flexibility, respect in interaction, ability to give message, identity protection and interaction management) and to better implement it. Furthermore, this study is considered a guideway and modest contribution to future research in the relevant field.