The integration of intercultural communicative awareness into EFL curricula
Yabancı dil eğitiminde kültürlerarası iletişim farkındalığı ve müfredatlara dahil edilmesi
- Tez No: 952361
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜNSER DİLARA KOÇBAŞ DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası Duyarlılık, Kültürlerarası İletişim Yetkinliği, Edimbilimsel Edinç, İngilizce Öğretimi, Intercultural Sensitivity, Intercultural Communicative Competence/Proficiency, Pragmatic Competence, English Language Teaching
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışma, İngilizcenin Yabancı Dil Olarak kullanıldığı sınıflarda, kültürlerarası iletişimin kritik rolünü göstermeyi ve kültürlerarası duyarlılık seviyesini ve kültürlerarası iletişim farkındalığını artırmayı amaçlamaktadır. Anadil olarak Türkçeden Farsi ve Arapçaya kadar çeşitlilik gösteren bir İngilizce Öğretim Ortamında (EMI), öğrencilere 6 haftalık Farkındalık Artırma Etkinliği (WARATS) uygulanmakta, katılımcıların kültürlerarası iletişim inançları araştırılmaktadır. Kültürel olarak uygun dil kullanımı ve iletişim stratejileri farkındalığını arttırarak kültürlerarası hassasiyet ve kültürlerarası iletişim farkındalığını yükseltmeye yönelik hazırlanmış olan Farkındalık Artırma Etkinliği'nin (WARATS) Yabancı Dil Olarak İngilizceyi (EFL) öğrenen kişilerin edimbilimsel edinçlerine ve dolayısıyla İngilizce Dil Eğitimine katkıda bulunacağı varsayılmıştır Karma yöntem yaklaşımı kullanılarak, Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği'nden (ISS) elde edilen nicel veriler ile yarı yapılandırılmış görüşmeler, haftalık tartışmalar ve yansıma ödevleri ile alan notlarından elde edilen nitel veriler birleştirilmektedir. Nicel ölçümler, deney grubu için kültürlerarası duyarlılık düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir ilerleme bulmamıştır. Deney grubu katılımcılarında, ön ve son test sonuçları, Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği'nin beş boyutu arasında, etkileşimden keyif alma dışında, istatistiksel olarak önemli bir fark ortaya çıkarmamıştır. Ancak, nitel bulgular önemli farklara işaret etmektedir: Farkındalık artırıcı etkinlikler (WARATS) uygulamasını alan deney grubu katılımcılarının etkileşim katılımı, kültürel farklılıklara saygı, etkileşim güveni, etkileşimle motive olma ve etkileşime hazır olma açısından daha gelişmiş bir anlayışa sahip oldukları ve İngilizcenin küreselleşmiş doğası nedeniyle, külürlerarası iletişim edinci geliştirmeye yönelik önemli bir farkındalık kazandıklarını göstermektedir. Nitelisel bulgular ayrıca göstermiştir ki diğer sorunlar ile birlikte konuşma becerilerinde yer alan yaygın şevk kırıcı olan kültürel farklılıklar sebebiyle yanlış anlaşılmak sorunu çözülmüştür.Sonuç olarak çalışma, İngilizceyi Yabancı Dil olarak öğrenen öğrencilerin kültürlerarası yetkinlik anlayışlarını artırmak, kültürlerarası hassasiyetlerini yükseltmek ve öğrencileri kültürlerarası etkili iletişim için hazırlamak amacıyla Yabancı Dil Olarak İngilizcenin öğretildiği müfredatlara, kültürlerarası iletişim eğitimini entegre etmenin gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışma, İngilizcenin Yabancı Dil olarak öğretildiği sınıflardaki kültürün dinamik, durumsal ve müzakere edilmiş doğasına vurgu yaparak özcü olmayan yaklaşıma katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to show the crucial role of intercultural communication and raise intercultural sensitivity levels and awareness in English as a Foreign Language (EFL) classroom. It implements a 6-week treatment (WARATS) in an English Medium Instruction (EMI) setting, where L1s vary from Turkish to Farsi and Arabic, and investigates the intercultural communication beliefs of those EFL learners. It is hypothesized that WARATS (Weekly Awareness Raising Activity Treatment Syllabus), which promotes intercultural communicative awareness and intercultural sensitivity by raising awareness of communicative strategies and culturally appropriate language use would enhance EFL learners' pragmatic competence and thus would contribute to English Language Teaching. Using a mixed-methods approach, the research combines quantitative data from the Intercultural Sensitivity Scale (ISS) and qualitative data from semi-structured interviews, weekly discussions and reflection papers, and field notes. The quantitative measurements did not find any statistically significant improvements in the levels of intercultural sensitivity for the treatment group after the WARATS treatment. Also, the results of pre- and post-tests indicate no statistically significant differences among the five dimensions of ISS for the treatment group participants except interaction enjoyment. Importantly however, the qualitative data indicate that the participants in the treatment group, who received WARATS treatment, demonstrated an improved understanding of interaction engagement, respect for cultural differences, interaction confidence, interaction enjoyment, interaction attentiveness, and a raised awareness of the importance of developing intercultural communicative competence due to globalized nature of English. The qualitative findings also revealed that, for speaking skills, common demotivator -being misunderstood due to cultural differences- is resolved among other problems. Specifically, the study highlights the importance of integrating intercultural communication training into EFL curricula to enhance EFL learners' understanding of intercultural communicative competence, to increase their intercultural sensitivity, and to prepare them for effective intercultural communication. This study contributes the non-essentialist approach by highlighting the dynamic, situational, and negotiated nature of culture in English as a Foreign Language classrooms.