Yeni toplumsal hareketler ve yeni bilgi ve iletişim teknolojileri: Türkiye'deki nükleer karşıtı platform örneği
New social movements and new information and communication technologies: The case of anti-nuclear platform in Turkey
  1. Tez No: 454392
  2. Yazar: HİLAL ATİLLA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MARELLA BODUR ÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Hareketler, Yeni Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Sosyal medya, Facebook, Twitter, Sosyal ağlar, Yeni medya, Mobilizasyon, Nükleer Karşıtı Platform, Türkiye, Social Movements, New Information and Communication Technologies, Social media, Facebook, Twitter, Social networks, New media, Mobilization, Anti-Nuclear Platform, Turkey
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Son yıllarda gözlemlenen çevrimiçi aktivizm örnekleri, çevrimiçi ortamlarda oluşan sosyal ağlar ve internet yoluyla mobilize olan toplumsal hareketlerin ortaya çıkışı, yeni Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) ve toplumsal hareketler ilişkisinin önemine dikkat çekmektedir. Toplumsal hareketler tarafından giderek daha fazla kullanılan yeni BİT, toplumsal hareketler çalışmalarında da kendine yer edinmeye başlamıştır. Bu çalışma yeni BİT'nin toplumsal hareketler üzerindeki etkilerine odaklanarak literatüre katkı yapmayı amaçlamaktadır. Araştırmada olası etkiler iki farklı nokta üzerinden analiz edilmektedir: toplumsal hareketlere dair sosyal ağlar ve mobilizasyon yapıları. Analiz sürecinde Türkiye'deki Nükleer Karşıtı Platform (NKP) örneği kullanılarak, Platform ve destekçilerinin aktif olarak kullanmakta olduğu yeni iletişim teknolojilerinin (NKP'nin resmi internet sitesi ve sosyal medya sayfaları) kullanım amaçları, sağladığı avantajlar ve/veya dezavantajlar ve bu yeni BİT'nin destekçiler ve NKP arasındaki yüz yüze iletişimin yerini alıp alamayacağı gibi konulara yer verilmiştir. Analiz sonucunda yeni BİT'nin toplumsal hareketler için önemli birer koordinasyon, iletişim ve haber kanalı aracı olduğu belirlenmekle beraber, katılımı artırmak ve hareketin devamlılığını sağlamak için çevrimdışı ve çevrimiçi iletişim kanallarının beraber kullanılmasının ideal olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Of late, examples of online activism, formation of online social networks and the emergence of internet mobilized social movements have called attention to the importance of the relationship between social movements and new Information and Communication Technologies (ICTs). These new technologies, which are being used more and more often by both individuals and social movement organizations, have become increasingly more important in social movement studies. This study focuses on the impact new ICTs have on social movements. The possible effects are analyzed under two distinct headings: movement networks and mobilization structures. As a case study we use the Anti-Nuclear Platform in Turkey in terms of its use of new ICTs (namely, its official website and social media pages); consequent advantages and/or disadvantages of these new ICTs; and whether or not they are adequate substitutes for face-to-face interaction between the Platform and its supporters. While the study reveals that new ICTs serve as important tools for coordination, communication and broadcasting for the Platform, it has been concluded that in order to ensure sustainability of the movement and to increase the potential movement participants, it is ideal to use both online and offline communication channels.