Karahisar-ı Sahib kazasına ait 1692 numaralı nüfus defteri ve değerlendirilmesi (H.1254/m.1838-1839)
Register book of the town of Karahisar-i Sahib numbered 1692 (H.1254/m.1838-1839)
- Tez No: 454425
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Demografi, Tarih, Demography, History
- Anahtar Kelimeler: Karahisar-ı Sahib, Nüfus, 1692 Numaralı Karahisar-ı Sahib Nüfus Defteri, Karahisar-ı Sahib, Population, Regıster of Karahisar-ı Sahib Numbered 1692
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 423
Özet
Osmanlı Devleti tarihi incelenirken, arşivde önemli bir yer tutan Nüfus kayıtları, içinde barındırdığı bilgiler açısından düşünüldüğünde şehir tarihi çalışmaları açısından oldukça önemlidir.Osmanlı Devleti'nde gerçek manada Nüfus sayımları 1831 yılından itibaren yapılmıştır. Daha önceki nüfus kayıtları daha çok vergilendirme amaçlı sayımlar olduğu için içerdiği bilgiler nüfus tespiti açısından yetersizdir.Bu çalışmada, 1838 yılı itibariyle Karahisar-ı Sahib kazası mahallelerinde ikamet eden, erkek müslüman nüfusu ve bunların birtakım özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Kazanın nüfusu ve nüfus hareketliliği, kazada ikamet eden kişilerin fiziki özellikleri, meslekleri, askerlik durumları, yaşları, defterin tutulduğu yıl itibariyle kazadaki doğum ve ölüm kayıtları %tespit edilip, elde edilen bilgiler çerçevesinde değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The registers of persons occupy an important place in the examination of the history of Ottaman State, and as such, they are of utmost significance for the studies into city history as far as the information contained in them is concerned.The census started to be done in Ottoman State in 1831 in the real sense of the word. As the preceding censuseswere chiefly intended and done for the purpose of taxation, the information in them is inadequate fort pense he determination of the population.This study has been designed to give information about the male Muslim population residing in the quarters of town of Karahisar-ı Sahip in 1838 and about some characteristics of them. The population and population mobility of the town, physical features of the inhabitants of the town, their professions, military status, ages and birth/death registers in 1831 have been deterbmined, and the information obtained has been used for some evaluation of the registers.