A comparison of two corpus tools in teaching grammar to lower level efl learners: The impact on achievement and attitude
Düşük seviyede ingilizce bilgisine sahip öğrencilere dilbilgisi öğretiminde iki derlem aracının karşılaştırılması: Başarı ve tutum üzerindeki etki
- Tez No: 454434
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNİS ŞAHİNKAYASI, YRD. DOÇ. DR. ELİF TOKDEMİR DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Derleme dayalı öğrenme, Concordance lines Tanıklı dizin satırları, İngilizce dilbilgisi öğrenimi, Düşük seviyede İngilizce öğrenen öğrenciler, BYU-BNC and AntConc 3.2.1 derlem araçları, Tutum, Corpus-based learning, Concordance lines, Data-driven Learning, English grammar learning, Lower Level EFL students, BYU-BNC and AntConc 3.2.1, Attitude
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın birincil amacı düşük İngilizce bilgisine sahip İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin Brigham Young Üniversitesi- İngiliz Milli Derlemi (BYU-BNC) ve çocuk edebiyatı metinlerinden oluşturulmuş küçük bir derlemle çalışan AntConc'u (ücretsiz kelime dizini program) kullanarak dilbilgisi kurallarını öğrenmede gösterdikleri başarı ve tutumu araştırmaktır. Böyle yaparak, düşük İngilizce seviyesine sahip öğrencilerle gerçekleştirilen çalışmaların içerdiği kuramsal bilgiye yeni bir kavrayış getirmek amaçlanmıştır. 2010-2011 akademik yılı ikinci dönemi boyunca devam eden çalışma, Türkiye'de Mustafa Kemal Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümüne kayıtlı 87 öğrenciyi kapsamaktadır. Katılımcılar birinci öğretim (44) ve ikinci öğretim (43) olarak iki gruptan oluşmaktadır. Çalışmanın başında öğrencilerin İngilizce geçmişleri ve bilgisayar kullanım alışkanlıkları hakkında genel bir fikre sahip olmak için demografik bir anket uygulanmıştır. Öğrencilerin İngilizce yeterlikleri başlangıç seviyesinde benzerlik göstermektedir. Veri toplama araçları başarı (dilbilgisi ve sözcük türü testi) ve tutum (öz yeterlilik ve tutum) testleri olmak üzere oluşturulmuştur. Çalışma karma yöntemli, nitel ve nicel araştırma desenine sahiptir. Çalışmanın nicel kısmı; ön test- son test statik grup ve statik grup karşılaştırması olmak üzere iki deneysel desene sahiptir. Çalışmanın nitel bölümü yarı yapılandırılmış görüşmeden oluşmaktadır. Deneysel çalışma bulguları, dilbilgisi başarısını ölçen ön ve son testler arasında anlamlı farklılıkların olduğunu göstermiştir. Dilbilgisi yapılarının kullanılmasındaki öz yeterliği ölçen ön ve son test sonuçlarında ise tek anlamlı farklılık BYU-BNC grubuna ait kip belirteçlerinin (modals) kullanımıdır. Tutum anketi sonuçları anlamlı bir farklılık belirtmemektedir. Çalışma sonunda öğrencilerin derlem kullanımı hakkındaki negatif görüşlerinin sebeplerini anlamak için uygulanan yarı yapılandırılmış görüşme anketi beklenilmeyen sonuçlar vermiştir. Sonuçlara göre, katılımcıların çoğu gelecekte derlem ile İngilizce öğrenmeye aslında ilgi duydular fakat öncelikle temel İngilizce bilgilerini geliştirmeye ihtiyaç duymaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this study was to investigate the achievement and attitude of EFL Turkish students with low-level of English in learning grammatical rules through the two corpus tools: BYU BNC (Brigham Young University British National Corpus) and AntConc 3.2.1 (free classroom concordancer) with a small corpus specifically compiled from children's literature. By doing so, it was aimed to bring new insights to the discussion issues in the literature of corpus based grammar teaching studies carried out with low level students. The study which continued during the second term of the 2010-2011 academic year was composed of 87 students majoring in computer education and instructional technology in Mustafa Kemal University, Turkey. There were two groups in the sample: regular daytime class (44) and evening class (43) with similar basic level English proficiency. A demographic survey was administrated so that a general idea about students' English background, and computer use habits could be determined at the beginning of the study Data collection tools were generated as achievement measuring tools (grammar achievement test, part of speech query test) and attitude measuring tools (self confidence test and attitude test). The study had a mixed method research design: qualitative and quantitative approaches. The quantitative part of the study had two experimental research designs: the static group pretest-posttest and the static group comparison. The qualitative part of the study was semi-structured interview. The findings of the experimental research indicated that there are meaningful results between the pretest and posttest achievements in grammar. As for the pre and posttest of self confidence in using grammatical structures, the only meaningful difference was found out in modal use in BYU BNC group. When compared to the result of the attitude questionnaire, corpus use showed no meaningful difference. The results of the semi-structured interview, which was held to understand the underlying reasons beneath the learners' negative thoughts about corpus use at the end of the study was unexpected. Accordingly, most of the participants were indeed interested in learning English with corpus in future, but they first needed to develop their fundamental English knowledge.