Çin'in Uygur köylü işçi projesi örneğinde mecburi kültürel değişme
Culture changes by forced via Uyghur village workers project of China
- Tez No: 454459
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET KORAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Değişme, Mecburî Kültür Değişmesi, Çin, Uygur, Köylü İşçi, social changes, culture changes by forced, China, Uyghur, Village workers
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÇKP yönetimi 1955 yılında Şinjiang Uygur Özerk Bölgesini tesis ettikten sonra Çin toplumu ve kültürüne en mesafeli olan Uygur Türk toplumunu Çin lehine değiştirmek ve dönüştürmek için daha kapsamlı ve planlı politika, strateji benimsemiştir. Soğuk savaş sonrasında Batı tarafından üretilen sözde“İslami Terör”söylemi, Çin'in Uygur politikası ve stratejisinde radikal değişimlere gitmesi için bulunmaz bir gerekçe olmuştur. 1994 sonrası din kurumuna yönelik yürüttüğü sürekli süpürme ve silme kampanyasını 2003 yılındaki dil, eğitim ve kültür kurumuna yönelik sistematik değiştirme ve dönüştürme uygulamaları izlemiştir. 2006'dan itibaren kırsallardaki çoğu 16-22 yaş arası bekâr Uygur köylü kızlarının zorunlu olarak Doğu Çin'deki fabrikalara transfer edilmeye başlanması ile işbu dönüştürme süreci zirve yapmıştır. Bu çalışmanın birinci bölümünde araştırmanın problem durumu, konusu, önemi, amacı, yöntemi yer almıştır. İkinci bölümünde ise, sosyal, kültürel değişme, köylü işçi gibi kavramlar sosyolojik açıdan açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, Çin'in Uygur köylü işçi projesi detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Dördüncü bölümde ise, araştırmanın bulguları sahada elde edilen verilerle ortaya konulmuş, işbu projenin Uygur Türk toplumunun sosyal ve kültürel yapısında ortaya çıkarttığı değişmeler ve etkileri açıklanarak analizi yapılmıştır. Son bölümde ise, seçilmiş örnek mülakatlar verilmiştir. En sonunda araştırmanın sonuçları genel bir değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Çalışma sonuçları aslında sağlam bir sosyal ve kültürel bünyeye sahip bir toplumun iyi planlanmış ısrarcı politikalar ile değişime tabi tutulabileceğini hatta işbu yapının istenilen şekilde yeniden düzenlenebileceğini ortaya koymuştur. Uygur Türk toplumu, Çin devleti tarafından uygulanan zorlayıcı, müdaheleci ve imha edici politikaları sonucunda radikal değişimleri tecrübe etmekte, tarihinin hiçbir döneminde yaşamadığı ağrılı, sancılı ve çileli mecburî kültürel değişme sürecini yaşamaktadır.
Özet (Çeviri)
After the Chinese Communist Party (CCP) established Xinjiang Uyghur Autonomous Region in 1955, the CCP has adopted more comprehensive and planned policy for strategic change Uyghur Turkish society, which is the most distant to Chinese society and culture. The so-called“Islamic Terror”rhetoric produced by the West after the Cold War has become a golden opportunity for Chinese government to apply Uyghur politics and strategic changes. The continuous sweeping and erasing campaign were for the religion after 1994 followed by systematic changes and convert of the language, education and cultures in 2003 was reviewed. Since 2006 single Uyghur girls aged between 16-22 years old from rural area have been transferred by forced to factory in East China. The first chapter of this study contains problem statement, subjects, significance, objective and methods; the second chapter contains social, culture changes and village girl workers concept based on sociology view, the third chapter explains Uyghurs village workers project of China in detail, the fourth chapter presents findings based on collected data and effects of this project on social and cultural structure of Uyghur Turkish society, the last chapter presents conclusion based on the results. The results of the study show that a community with a strong social and cultural background can be replaced by well-planned persistent policies, and even that the project can be rearranged as desired. Uyghur Turkish community is experiencing radical changes by forced, interventions and destructive policies implemented by Chinese government. Uyghur Turks are living painfully, painful and oblivious culture changes process that no one has experienced in history.