UFRS 16 kiralama işlemleri standardının eski UMS 17 finansal kiralama standardı ile karşılaştırılması
New international financial leasing standards (IFRS) 16 leasing standardand old international accounting standards (IAS) 17 comparison of leasing standard
- Tez No: 454478
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ YANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: International Financial Reporting Standard, International Accounting Standards, Financial Leasing Standard, Method of Finance, Accounting, Economic Value
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Uluslararası Finansal Kiralama Standartları (UFRS) 16 Kiralama İşlemleri Standardının Eski Uluslararası Muhasebe Standartları (UMS) 17 Finansal Kiralama Standardıylakarşılaştırılmasıdır. İşletmeler, faaliyete başlayabilmek ve başladıkları faaliyeti sürdürebilmek amacıyla teknolojik gelişmelere uyum sağlamak ve büyümek için sürekli olarak yeni yatırımlara ihtiyaç duymaktadırlar. Bu yeni yatırımların her zaman finansman yoluyla karşılanması mümkün olmayabilir. Bu sebeple yatırımcılar, işletmeler bakımından daha gelir getirici finansman yöntemlerine başvurmaktadırlar. Bu işletmeler, iktisadi kıymetleri satın almakta kullandıkları finansman tekniklerini avantajlı bir hale getirebilir. Bu amaçla iktisadi kıymetlerin mülkiyetine sahip olmak yerine, belirli bir süre için, belirli periyodlar ile taksitlendirerek kullanım hakkına sahip olmaktan kaynaklanan her türlü risk ve yararların devredildiği sözleşmelerdir. UMS 17' de olduğu gibi finansal kiralama sözleşme süresi sonunda, mülkiyetin devredilebilir veya devredilmeyebilir. Bu amaç kapsamında, çalışmada eski UMS 17 Finansal Kiralama Standardı ile yeni UFRS 16 Kiralama İşlemleri Standardı karşılaştırılmıştır.Yürütülecek olan bu tez çalışmasında, finansal kiralama tüm dünyada uygulandığı gibi Türkiye'de de her geçen gün hızla gelişmekte olup başvurulan bir finansman yöntemi olarak benimsenmektedir. Çalışmanın sonundaFinansal kiralama işlemlerinin nasıl gerçekleştirildiği ve ne amaçla etkili bir finansman yöntemi olduğuna varılmıştır. Anahtar Sözcükler : Uluslar arası Finansal Raporlama Standardı, Uluslar arası Muhasebe Standartları, Finansal Kiralama Standardı, Finansman Yöntemi, Muhasebeleştirme, İktisadi Kıymet.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to compare the International Financial Leasing Standard (UFRS) 16 Leasing Standard with the Old International Accounting Standard (IAS) 17 Leasing Standard. Businesses are constantly looking for new investments to grow and adapt to technological developments in order to be able to start an activity and continue their activities. It may not be possible to finance these new investments at all times. For this reason, investors resort to more income- generating financing methods. These businesses can make the financing techniques they use to buy economic assets advantageous. For this purpose, instead of having the ownership of the economic assets, it is a contract to transfer all kinds of risks and benefits arising from having the right to use all the installments by a certain period for a certain period of time. As in IAS 17, a lease may not be transferred or transferred at the end of the lease term. In the scope of this purpose, the former UMS 17 Leasing Standard and the new IFRS 16 Leasing Transactions Standard are compared.In this thesis study, as it is applied all over the world, it is rapidly developing in Turkey and adopted as a method of financing. How the leasing transactions are carried out and for what purpose it is an effective method of financing.