The concept of marriage in Chekhov's A Marriage Proposal, Wilde's The Importance of Being Earnest, and Ibsen's a Doll's House
Ibsen'in 'Bir Bebek Evi', Wilde'nin 'Ciddi Olmanın Önemi' ve Chekhov'un 'Evlilik Teklifi'nde evlilik kavramı
- Tez No: 454565
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ŞEKERCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Modernizm, Estetizm, Realizm, Metin Analizi Metodolojisi, Marriage, Modernism, Realism, Aestheticism, Textual Analysis Methodology
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tez, Henrik İbsen'in“Bir Bebek Evi”, Oscar Wilde'nin“Ciddi Olmanın Önemi”, Anton Chekhov'un“Bir Evlilik Teklifi”nde evlilik temasına değinmeyi amaçlamaktadır. Evlilik kavramı, o dönemin sadece cinsiyet ve sınıf ayrımı değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel anlayışları doğrultusunda olduğu gibi ele alınmıştır. Dahası, tezin amacı, özellikle aile ve toplumu ilgilendiren konular açısından o dönem boyunca Rus, Norveç ve İngiliz kültürlerine daha derin bir fikir edinmektir. O dönemin oyun yazarlarının gerçekçi ve estetik yaklaşımından modernizeme kadar olan edebi ideolojisindeki bir dönüşümü nasıl yansıttığını vurgulamaktadır. Öte yandan Nitel Araştırma Metodu ve Metin Analizi Metodolojisi yardımıyla on dokuzuncu yüzyılda Avrupa toplumları ve evlilikleri açısından 3 oyun incelenmektedir. Bu tez, tanıtım bölümünü içeren birinci bölümle başlar ve sonra ikinci bölüm, tarihsel ve toplumsal geçmişi ve evliliklere söz konusu toplumların bakış açısını içerir. 3. bölüm on dokuzuncu yüzyılın önde gelen oyun yazarları: Ibsen (1828-1910), Wilde (1854-1900) ve Chekhov (1860-1904)' un gözüyle Rus, Norveç ve İngiliz ailelerinin oluşumunu ve evliliklerini analiz etmektedir. Ayrıca bu çalışmada anlatılmak istenen, yazarların Avrupa evlilikleri için ne tür çözümler düşlediklerini araştırmak ve evlilik ve aile hayatı ile ilgili bu oyunlar arasında düşüncelerdeki devamlılığı göstermektir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to deal with the theme of marriage in A Marriage Proposal by Anton Chekhov, The Importance of Being Earnest by Oscar Wilde and A Doll's House by Henrik Ibsen. The concept of marriage has also been dealt with as in line with that period's not only social and cultural conceptions but also gender and class discrimination. Furthermore, the aim of the thesis is to gain a deeper insight into British, Norwegian and Russian cultures during that period, especially in terms of the issues which are related to society and family, as well. It emphasizes on how that period's playwrights reflect a transformation in literary ideology that is from modernism approach to realism and aestheticism. On the other hand, by means of the Qualitative Method and Textual Analysis Methodology, three dramas are examined in terms of marriages and European societies in the nineteenth century. This thesis starts with the first chapter including introduction, and then the second chapter involves the historical and social backgrounds and general point of view of those societies to marriages. The third chapter includes the emergency of the British, Norwegian and Russian families and their marriages through the eyes of the leading playwrights of the nineteenth century: Ibsen (1828-1910), Wilde (1854-1900), and Chekhov (1860-1904). The point of this study is likewise to demonstrate the progression in thoughts among these playwrights with regards to family life and marriage and to investigate what sort of solutions they imagined for the eventual fate of the European marriages.