Yaşam tarzı göstergesi olarak meslekler (Isparta örneği)
Occupations as indicators of life styles (Isparta sample)
- Tez No: 454566
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÖZKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: YaĢam Tarzı, Meslek, Sosyal Çevre, Mesleki Tercih, Life style, Occupation, Social Environment, Occupational Preferences
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
İnsanların gerçekleştirdiği bütün eylemleri kapsayan ve zihniyet dünyalarını yansıtan yaşam tarzı olgusu, bireysel farklılıkları anlatmak ya da vurgulamak için kullanılmaktadır. Bu farklılıklar ise bireylerin eğitim durumları, aile yapıları, boş zaman etkinlikleri, tüketim eğilimleri, alışveriş alışkanlıkları gibi birçok faktörün bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Yani bireylerin yaşam tarzı, yukarıda belirtilen faktörlerin harmanlanmasıyla oluşmaktadır. Meslek ise bireylerim yaşam tarzını oluşturan söz konusu faktörlerin belirlenmesinde, daha kısa bir ifadeyle yaşam tarzının oluşum sürecinde etkili olan en önemli faktörlerden biridir. Bu araştırma da bireylerin yetiştikleri sosyal çevre özelliklerinin, mesleki seçimlerindeki etkisinin ve bireylerin üyesi olduğu mesleki grupların, yaşam tarzlarını belirlemedeki rolünün tespiti amaçlanmaktadır. Bu nedenle bireylerin içine doğdukları sosyal çevrenin özellikleri ile bireylerin içinde bulunduğu mesleki gruplar arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca bireylerin boş zamanlarını değerlendirme biçimleri, tüketim eğilimleri, alışveriş alışkanlıkları, aile yapıları ve aile iççi etkinlikleri, sağlıkla ilgili tutumları gibi yaşam tarzı unsurları üzerinde mesleğin etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of lifestyle which covers all behaviours of people as well as projecting their mentality has been used to explain or to emphasise individual differences. These differences have been effected by various factors such as individuals' level of education, family structure, leisure activities, and consumer tendency. In other words, individuals' lifestyle has been constructed through the layers of these factors. Occupation, however, is the most significant dimension for building individual's lifestyle as well as defining the factors as mentioned above. Therefore, the current study aims to determine the role of individuals'' social environment that they grew in on occupational preferences as well as the role of professional groups that the individuals has become members on individuals' life styles. For this reason, the relations between features of the social environment that individuals were born in it and the individuals' engaged occupations were examined in the current dissertation. Besides, the effects of individuals' occupations on leisure time activities, consumer tendencies, family structure, activities within a family, and attitudes towards health issues were also examined in the current dissertation.