Erken ergenlikte bilişsel duygusal düzenleme, algılanan anne baba tutumu ve algılanan sosyal destek ile psikolojik sağlık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relationship between cognitive emotional regulation, perceived parental attitudes, perceived social support and psychological health in early adolescence
  1. Tez No: 454700
  2. Yazar: SÜMEYRA AKDENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEN YALÇINKAYA ALKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel Duygu düzenleme, Psikolojik Sağlık, Erken ergenlik, Algılanan Anne Baba Tutumu, Algılanan Sosyal Destek, Cognitive Emotional Regulation, Psychological Health, Early Adolescence, Perceived Parental Attitudes, Perceived Social Support
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma erken ergenlik döneminde bilişsel duygu düzenleme, algılanan anne baba tutumu, algılanan sosyal destek ile psikolojik sağlık arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma Ankara'nın Emek semtinde bulunan 10 ile 15 yaş arası 250 kız ve erkek öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılardan bilgi toplamak için; demografik bilgi toplama formu, Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri, Güçler ve Güçlükler Anketi, Algılanan Anne Baba Tutumu Ölçeği, Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Toplanan bilgiler, korelasyon, çoklu varyans (MANOVA) ve Regresyon analizleri ile incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda bilişsel duygu düzenleme stratejilerinden felaketleştime kullanımı arttıkça ergenlerin yaşadıkları psikolojik belirti, davranışsal ve duygusal problemler oranınında artış meydana geldiği gözlemlenmiştir. Benzer olarak kendini suçlama stratejisinin yüksek oranda kullanan ergenlerde daha fazla psikolojik belirti düzeyi olduğu görülmüştür. Ayrıca annelerinin tutumlarını daha fazla reddedici ve babalarının tutumlarını daha fazla aşırı koruyucu olarak algılayan ergenlerin daha fazla psikolojik belirti puanına sahip oldukları ve daha fazla davranış ve duygusal problemleri yaşadıkları bulunmuştur. Algılanan aile desteğinin artmasının da düşük düzeyde psikolojik belirtilere ve davranış ve duygusal problemlerine sahip olmakla ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Araştırma bulguları ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aims to examine the relationship between cognitive emotional regulation, perceived parental attitudes, perceived social support in early adolescence. The participants of this study are 250 female and males secondary education students from Ankara's Emek area. Their ages ranged in 10 to 15. Demographical Information Form, Cognitive Emotional Regulation Questionnaire, Egna Minnen Betraffande Uppfostran, EMBU; My Memories of Upbringing, Strenght and Difficulties Questionnaire, Short version of Symptom Inventory, Perceived Social Support Scale are used to gather information from participants. Gathered information was analyzed through correlational, multiple analyis of varience and regressional analysis. As a results of the study, adolescents using more catasrophizing experienced more psychological symptoms and behavioral and emotional problems. Similarly, adolescents using more self blame had more psychological symptoms. Also, adolescents perceiving more rejection from their mothers and more over protection from their fathers had more psychological symptoms and more behavioral and emotional problems. Association between cognitive emotional regulation and psychological health was observed. It was observed that perceived more family support associated with having less psychological symptoms and less behavioral and emotional problems. Findings of the present study was discussed in the light of literature.