Türk dünyası destanlarında kardeş ve kardeşlik
Brother and brotherhood i̇n turkish world epi̇cs
- Tez No: 454752
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AZİZ AYVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Dünyası, Destan, Kardeş, Kardeşlik, Kardeşlik Kavramı, Mitoloji, Aile Bağları, Turkish World, Epic, Brother, Brotherhood, Brotherhood Concept, Mythology, Family Ties
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 317
Özet
Türk dünyası destanlarında kardeş ve kardeşlik kavramlarını incelediğimiz bu çalışmada, kardeşlik kavramlarının önemini ele aldık. Çalışmada, kardeşlerin kendi arasında yaptığı mücadeleleri, dayanışmaları, ihanetleri ana hatlarıyla inceledik. İncelememiz neticesinde birtakım hükümlerde bulunduk. Türk dünyasındaki on dokuz boy üzerinde yaptığımız bu çalışmada kardeşlik konusunun taşıdığı anlamı ve bu anlamların destanlara nasıl yansıdığını irdelemeye çalıştık. Bu bağlamda“kardeş-kardeşlik”kavramlarının destanlarda yarattığı etkiyi ve bu etki neticesinde kahramanların kardeşlerine karşı davranışlarını ahlaki, hukuki boyutta da değerlendirdik. Destanlarda karşılaştığımız kardeşlik kavramlarını yirmi dokuz farklı başlık altında topladık. Bu farklılıkların temel sebebini, kardeşlerin birbirine karşı davranışları, hissiyatları ve kardeşlik anlayışlarının farklı olmasıyla açıklamak mümkündür. Kardeşlik, hemen hemen bütün destanlarda var olan ortak bir olgudur. Bu olgu, destanlarda genellikle“kan, din ve ant”olarak işlenmiştir. Biz de destanlarda geçen kardeşlik kavramlarını ortaya çıkarıp bu olgular hakkında birtakım değerlendirmelerde bulunduk. Sonuç olarak kardeşlik, destanlarda çok önemli bir yer tutmaktadır. Destanlarda geçen kardeşlik kavramları, bugün somut olarak hayatımıza yansımaktadır. Bu kavramlarda birtakım aksiyoner farklılıklar olsa da kökeni aynıdır.
Özet (Çeviri)
In this study which deals with the concepts of brother and brotherhood in Turkish World epics, we have discussed the importance of brother and brotherhood concepts. In the study, we've out lined the fights, solidarities and betrayals that happen among brothers. As a result of our examination we've come to a set of decisions. In this study we have done on nineteen tribes in Turkish world, we've tried to examine the meanings of brotherhood issue and how these meanings reflected in the epics. In this context, we've also evaluated the concepts of“brother-brotherhood”and the effects they created in the epics, and the actions of the heroes against their brothers as a result of this effect on moral and legal dimension. We've gat hered the concepts of brotherhood ween countered in epic sunder twenty nine different titles. It is possible to explain the main reason for these differences with the brothers behaviors towards each other, their feelings and the differences in their understanding of brotherhood. Brotherhood is a common phenomenon that exists in almost all epics. This phenomenon is often described as“blood, religionandoath”in epics. We've found out the concepts of brotherhood in the epics and made some evaluations about these phenomenons. As a result, brotherhood has a very important place in the epics. The concepts of brotherhood in the epics are perceptibly reflected in our lives today. Although there are a number of actionary differences in these concepts, their origins are the same.