Kamu politikası yaklaşımı çerçevesinde Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadele politikalarında toplumsal algı
The social perception of Turkey on struggle policies against drugs within the frame of public policy attitude
- Tez No: 454753
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERHAN ÖRSELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Public Administration, Drug Addiction and Alcoholism
- Anahtar Kelimeler: Kamu Politikası, Uyuşturucu Madde İle Mücadele, Süreç Analizi, Toplumsal Algı, Public Policy, Combating Drugs, Process Analysis, Social Perception
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Kamu politikası analizi ile ortaya çıkan bilimsel veriler kamu yönetimi disiplininin pratik hayata dönük çalışmalarına olumlu katkılar sunmaktadır. Özellikle kamu yönetiminde karar verme süreçlerinde kamu politikası analiz çalışmaları aktörler üzerinde belirleyici ve yönlendirici roller üstlenecektir. Çünkü kamu politikası analiz çalışmaları politika üretilecek olan konunun objektif kriterler ışığında sistematik bir biçimde hazırlanan bilimsel alt yapısını oluşturmaktadır. Bu nedenle kamu politikası alan yazınının gelişmesi, yeterli düzeyde akademik çalışmaların yapılması Türkiye açısından değerlendirildiğinde Türk kamu yönetiminin daha fonksiyonel ve etkili olmasına katkı sağlayacaktır. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'nin uyuşturucu madde sorunu ile mücadele politikalarını bir kamu politikası bağlamında tespit ederek, gün geçtikçe artan bir boyutta ilerleyen uyuşturucu madde sorunu karşısında Türkiye'de ki mevzuat, kurumsal yapı ve işleyişteki aksaklıklar için çözüm önerileri sunmaktır. Ayrıca ülkemizde uyuşturucu ile mücadele yürütülen çalışmaların yeterlilik düzeylerinin vatandaşlar tarafından nasıl algılandığını incelemektir. Çalışmanın kuramsal kısmında öncelikle politika ve kamu politikası kavramların tanımlaması yapılarak, etkili bir kamu politikasının özellikleri sıralanacaktır. Daha sonra, kamu politikası oluşum süreci ve uygulaması noktasında rol alan aktörler tek tek incelenerek son zamanlarda hızla gelişen bir alan olan ve kamu politikalarında artık bir aktör olarak kabul edilen sosyal medyanın etkisine yer verilecektir. Ayrıca çalışmanın kuramsal kısmında Türkiye'nin uyuşturucu madde ile mücadele politikalarını anlayabilmek adına uyuşturucu madde kavramı ve bağımlılık ile ilgili temel bilgiler ve uyuşturucu madde türlerine yer verilecektir. Daha sonra 2005 – 2013 yıllarını kapsayacak şekilde Türkiye'de yakalanan uyuşturucu madde türleri üzerinden Türkiye'de uyuşturucu madde sorununun ulaştığı boyut hakkında bir durum tespiti yapılacaktır. Şüphesiz ülkelerin uyuşturucu madde sorunu ile başa çıkabilmek adına uyuşturucu madde sorununa ilişkin geliştirdikleri politikalar ile iç hukuk mekanizmasında yer alan düzenlemeler büyük bir oranda uluslararası boyutta yer alan düzenlemelerden etkilenmektedir. Bu nedenle çalışmada öncelikle uyuşturucu ile mücadele politikaları bağlamında uluslararası düzenlemelere daha sonra ise ulusal düzenlemelere yer verilecektir. Bunun dışında Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadele politikaları dönemlere ayrılarak bu konuda gerçekleştirilen faaliyetler, belirlenen stratejik hedefler ayrıntılı olarak incelenecektir. Çalışmanın uygulama bölümü bu bağlamda ele alınmış bir alan araştırmasından oluşacaktır. Bu bağlamda, vatandaşların ülkemizde uyuşturucu kullanımı ile ilgili yürütülen çalışmalar konusundaki veya uyuşturucu ile mücadele politikalarının etkinlik düzeyi vatandaş algısı üzerinden ölçülmeye çalışıldığından anket çalışması gerçekleştirilecektir. Bu anket çalışması ile Türk toplumunun uyuşturucu madde sorunu hakkında farkındalık düzeyleri tespit edilerek etkili bir mücadele politikasının belirlenmesine katkı sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
The scientific data which come out with the help of public policy analysis contribute to the studies that deal with how to apply public administration discipline to the practical life. Especially in decision-making process, these studies have determinative and directive roles on agencies. This is the reason why public policy analysis studies set up a substructure for a subject which is supposed to generate a policy in a systematic way under the light of objective criteria. Therefore, the improvement in the area of public policy literature and the studies conducted in this area may assist to make the Turkish Public Policy much more functional and efficient. This study aims to determine which policies Turkey follows to struggle against drug addiction in the context of public policy and offer suggestions for the malfunctions that happen in organizational structure and running in Turkey. Besides, it analyzes what Turkish citizens think about the level of competence of the studies conducted to fight against drug addiction. In the hypothetic part of this study, policy and public policy concepts are described and the features of an efficient public policy are listed. Afterwards, the factors which affect the formation and application process of public policy are analyzed step by step and the effect of social media which emerges as an important factor in public policies is mentioned. In this part of the study, in order to understand Turkey's policies to fight against drug addiction, it is also mentioned about the concept of drug, the basic information about this issue and types of the drugs. Later, the extent that the drug addiction problem has reached is detected according to the drug types which are captured in Turkey in the years between 2005 and 2013. There is no doubt that countries' policies that conducted to fight against drug problem and the regulations in domestic law mechanism are highly affected by the international regulations. Therefore, in this study, the international regulations on the policies to fight against drug addiction are underlined first, then the national regulations are mentioned. Apart from this, the activities conducted in Turkey and the strategic targets are analyzed in detail by dividing Turkey's policies on drug problems into periods. The application part of the study consists of the field research conducted in this area. In this respect, a survey is conducted in order to evaluate the percept of Turkish citizens on studies conducted to fight against drug problems or to what extent these studies are efficient according to them. With the help of this survey study, the awareness level of Turkish citizens regarding drug issue is measured and it also assists to set an efficient policy to fight against this problem.