Nöropazarlama çerçevesinde tüketici teorisi ve yeniden tanımlanması gereken homoekonomikus kavramı
Consumer theory and homoeconomicus concept, which has to be described again whithin the frame of neuromarketing
  1. Tez No: 454755
  2. Yazar: HÜSEYİN ÇAĞATAY KARABIYIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT NEVFEL ELGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Nöropazarlama, Pazarlama, Serotonin, Tüketici Davranışı, Neuromarketing, Marketing, Serotonin, Consumer Behaviour
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Küreselleşmenin hızla artmasıyla işletmeler arasındaki pazarlama rekabeti de giderek artmakta ve buna paralel olarak pazarlama araştırmaları da artmaktadır. Yapılan bu pazarlama çalışmaları milenyumdan sonra nöroloji bilimi ile kesişmiş ve multidisipliner bir alan olan nöropazarlama ortaya çıkmıştır. Bu çalışmalar sayesinde pazarlama bilimi çerçevesinde insan davranışı konusunda daha rasyonel veriler elde etme imkanı doğmuştur. Bu bağlamda değerlendirildiğinde, işletmelerin nöropazarlama araştırmaları da düşünüldüğünde, bu araştırmaların pazarlama biliminin geleceği için büyük önem taşıdığı görülmektedir. Tezin ana problemi nöropazarlama çerçevesinde bireylerin mevsimlere göre değişen satın alma ve tüketim davranışları ile hususi olarak mevsimsel serotonin değişimleri ile ilişkiyi anlamaktır. Bu bağlamda pazarlama ve nöroloji alanlarında akademik yazın taraması yapılmış, saha araştırması alanında ise serotonin değişimlerinde sıklıkla kullanılan duygudurum ifadeleri pazarlama bilimine uyarlanmış ve serotonin seviyesindeki değişim yüzdeleri ile anket verileri karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünde de değerlendirildiği üzere serotonin seviyeleri ile tüketim ve satın alma arzuları arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular göstermektedir ki serotonin seviyelerini gözeterek yapılacak pazarlama çalışmaları daha düşük pazarlama maliyetleri ile daha etkili sonuçlar verecektir. Ayrıca elde edilen bulgular akademik düzeyde ileride yapılacak serotonin üzerine geliştirilmiş deneysel çalışmaları bilimsel olarak desteklemekte ve onlara temel teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
Globalisation has rapidly increased and as a consequence of this, marketing competition among managements has been increasing gradually as well. Marketing research has been increasing correspondingly, too. These marketing studies, which were made, overlapped with neurology after millienium and neuromarketing emerged, which is a multidisciplinary field. Thanks to these studies, were attained about human behaviour in the context of marketing. In this context, these research gain very big importance fort he future of marketing science when it's thought of neuromarketing research of managements. The main problem of this thesis is to understand the correlation between purchasing and consumption behaviours changing seasonally and seasonal serotonin changes specifically. In this context, academic literature reviewing was made in the field of marketin and neurology. As to field research, emotional condition states, which are used frequently on the change of serotonin, were adapted to marketing science and change percentages in the level of serotonin and questionnaire data were compaired. Meaningful correlations found between serotonin levels and consumption and purchasing wishes as it mentioned in the final part of study. The findings show that marketing studies are going to be more effective with less marketing costs considering serotonin levels. Furthermore, findings are going to support the experimental studies scientifically which are going to be developed upon serotonin in the future on the academic level anda re going to have a bases upon them.