Otel işletmelerinde örgütsel stresin işgören performansına etkisi: İstanbul'da faaliyet gösteren 5 yıldızlı oteller üzerine bir araştırma
The effect of the organizational stress on the employee performance in the hotel management: A research on five star hotels in İstanbul
- Tez No: 454756
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BÜYÜKŞALVARCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Stres, Örgütsel Stres, Performans, İşgören Performansı, Stress, Organizational Stress, Performance, Worker Performance
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Modern çağın görünmeyen hastalığı olduğu söylense de, aslında insan yaşamının bir parçası olarak tarih öncesi devirlerden bu yana var olduğu bilinen stres genel anlamda; örgütlerde memnun etmeyen durumlar karşısında fiziksel, zihinsel ve duygusal reaksiyon olarak tanımlanmaktadır. İşgörenler ve yöneticiler için önemli bir kavram olan performans ise; bir örgütün elinde bulunduğu kaynaklarını en doğru ve verimli şekilde kullanarak hedeflerine ulaşabilme yeteneği olarak düşünülmektedir. Çalışmanın amacı, örgütsel stresin İstanbul'da faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmelerindeki önbüro, yiyecek-içecek ve kat hizmetleri departmanlarında çalışan işgörenlerin performansları üzerine etkisinin olup olmadığını tespit etmektir. Çalışmanın ilk bölümünde stres kavramı kuramsal bir çerçevede ele alınmıştır. Birincil veriler, anket tekniği kullanılarak elde edilmiş ve Bu anketlerin analizi yapılmıştır . Bu analiz sonucunda, örgütsel stres ile performans arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir ve örgütsel stresin performansı etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although it is often said that stress is an unseen illness of modern era, it has been in existence since pre-historic times and it generally means a physical, mental, and emotional reaction that occurs in unsatisfying occasions. Performance, which is a very vital concept for both employees and employers, is thought as a skill of reaching their aims by using their sources that they have in a very proper and productive way. The aim of this study, is to determine if there is an effect of stress on employees' performances working in front office, catering and housekeeping services departments in 5 stars hotels in Istanbul. In first part of this study, stress is discussed a theoretical framework. Primary data were obtained using questionnaire technique and analysed. At the end of this analysis, there is a positive-way connection between organisational stress and performance. Organisational stress affects the performance.