Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması (TCK m. 170/1)
The crime of intentional endangering common safety (TCK art. 170/1)
  1. Tez No: 454784
  2. Yazar: ALAADDİN EGEMENOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA ALAN AKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Fikri İçtima, Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması, Objektif Cezalandırılabilme Şartları, Somut Tehlike Suçları, Zarar Suç, Concrete Endangerment, Damage Crimes, Intellectual Congregation, Objective Conditions Of Criminality, The Crime Of Intentional Endangering Common Safety
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
En eski zamanlardan günümüze kadar toplum düzenine aykırı fiillerin ihlalinin önlenmesi için ihlal eden kişiye ceza verildiği görülmektedir. Devletin emirler ve yasaklar neticesinde öngördüğü yaptırımlarla toplumun düzen içinde yaşaması sağlanmaktadır. Cezanın bu açıdan eğitici ve genel önleyici özelliği bulunmaktadır. TCK'nun 170 inci maddesinin 1 inci fıkrasında yer alan somut bir tehlike suçunu oluşturan genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, kişilerin canına ve malına yönelik ihlallerin önlenmesi ve huzurlu bir toplumda yaşanılması amacıyla düzenlenmiştir. Bu hüküm kişilerin birlikte toplum olarak huzurlu bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için önemlidir. Bu çalışmanın konusu: TCK'nun 170 inci maddesinin 1 inci fıkrasında düzenlenen genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçunun unsurlarının incelenmesidir. İlk olarak genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması suçu hakkında genel bilgiler verilecektir. Bu bağlamda suçun tarihçesi, suçla korunan hukuki değer, suçun unsurları (maddi unsur, manevi unsur, hukuka aykırılık unsuru), ele alınacaktır. Daha sonra kusurluluk, suçun özel görünüş şekilleri, objektif cezalandırılabilme şartı, yaptırım ve kovuşturma usulü incelenecektir. Son olarak konuya ilişkin görüş ve değerlendirme yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
From earliest time to the present, it is seen that, person who violates the public order, is punished in order to prevent the violation of public order. With the sanctions results from the orders and prohibitions brought by the state, it makes possible for the society to live in peace. This educative and general preventive feature of punishment is being used. The crime of intentional endangering common safety which is a concrete danger crime in paragraph 1 of article 170 of TCK, is regulated in order to prevention of violation against life and property of people This provision is important so that people can live together in a peaceful way as a society. The theme of this work is the examination of the elements of The crime of intentional endangering common safety set forth in paragraph 1 of Article 170 of the TCK. Firstly; general information about the crime of intentional endangering common safety, history of this crime, legal value protected by this crime, elements of crime (material element, spiritual element, elements of illegality), afterwards, culpability and special aspects of crime objective conditions of criminality, in the sanction and prosecution procedure subjects are examined. Lastly; I have my opinion about the crime.