Farklı branş öğretmenlerinin duygusal zeka özelliği ile mesleki benlik saygıları arasındaki ilişkinin incelenmesi üzerine bir araştırma
A study on the investigation of the relationship between different branch teachers emotional intellegence and their proffesional self esteem
- Tez No: 454794
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ENGİN DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal zeka, mesleki benlik saygısı, branş öğretmeni, Emotional intelligence, professional self-esteem, branch teacher
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı branş öğretmenlerinin duygusal zeka özellikleri ile mesleki benlik saygıları arasındaki ilişkileri incelemektedir. Bununla birlikte bu araştırmada, öğretmenlerin duygusal zeka ve mesleki benlik saygıları çeşitli sosyo-demografik özellikler açısından da incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma 257 (142 kadın ve 115 erkek) öğretmenin gönüllülük esasına göre katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Duygusal Zeka Özelliği Ölçeği-Kısa Formu ve Mesleki Benlik Saygısı Ölçeği veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Verilerin analizi, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi, hiyerarşik regresyon kullanılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre farklı branşlara sahip öğretmenlerin duygusal zeka ve mesleki benlik saygıları düzeylerinin yüksek olduğu anlaşılmıştır. Öğretmenlerin duygusal zeka açısından cinsiyetlerine, mezun oldukları en son eğitim programına ve görev yapılan kademeye göre anlamlı biçimde farklılaşmadıkları belirlenmiştir. Diğer taraftan, yaşlarına, mesleki kıdemlerine ve üstlerinden takdir görmeye göre öğretmenlerin duygusal zekalarının anlamlı farklılaştığı görülmüştür. Farklı branşlara sahip öğretmenlerin mesleki benlik saygısı düzeylerinin; cinsiyete, yaşlarına, mesleki kıdemlerine, mezun oldukları en son eğitim programına, görev yapılan kademeye ve üstlerinden takdir görmeye göre anlamlı biçimde farklılaştığı saptanmıştır. Son olarak, farklı branşlara sahip öğretmenlerde mesleki benlik saygısı; duygusal zeka tarafından pozitif yönde anlamlı biçimde yordandığı sonucuna varılmıştır. Bulgular ilgili alanyazın ışığında tartışılmış ve gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between the emotional intelligence characteristics of different branch teachers and their professional self-esteem. However, in this research it was aimed to examine the teachers' emotional intelligence and professional self-esteem in terms of various socio-demographic characteristics. The study was conducted with the participation of 257 (142 female and 115 male) teachers. Emotional Intelligence scale-short form and vocational self-esteem scale were used as data collection tools in the study. Data analysis, independent sample t test, one way variance analysis, hierarchical regression were used. According to the findings of the study, it was understood that the teachers with different branches had higher levels of emotional intelligence and professional self-esteem. It has been determined that teachers do not differ significantly in terms of emotional intelligence from their gender, the latest education program they graduate, and the stage in which they are employed. On the other hand, the emotional intelligence of teachers differed significantly according to their age, occupational seniority, and appreciation of their superiors. It has been determined that; the levels of professional self-esteem of teachers with different disciplines; sex, age, occupational seniority, the most recent training program they graduated from, the stage in which they were assigned and their appreciation of their superiors differ meaningfully and significantly. Finally, occupational self-esteem in teachers with different disciplines; by emotional intelligence, in the positive direction was the result of a significantly meaningful prediction. The findings were discussed in the light of related literature and suggestions for future research were made.