Toplumsal hayatın sosyal sürdürülebilirliğinde mimari fotoğrafın yeri
Place of architectural photography in social sustainability of social life
  1. Tez No: 454837
  2. Yazar: FÜSUN BANAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN DUYSAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sanat Tarihi, Fine Arts, Performing and Visual Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Mimari, Işık, Aktarım, Tarihi Çevre, Sürdürülebilirlik, Photography, Architecture, Light, Transfer, Historical Environment, Sustainability
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
1826 yılında Joseph N. Niepce tarafından oluşturulan ilk görüntü fotoğraf tarihini başlatmış ve fotoğrafın keşfi fotoğraf sanatçılarını farklı bölgelere yöneltmiştir. Bu bölgelerdeki yapılar, caddeler, sokaklar ve bu bölgelerin kültürleri fotoğraflanmış, günümüze kadar ulaşan bu fotoğraflar bugün bizlere o dönemler hakkında önemli bilgiler sunarak tarihin değerli belgelerini oluşturmuştur. Mimari; bir toplumun, milletin birçok özelliğini içinde barındıran bir alandır. Her mimari yapının, bir kültürün izlerini taşıdığı ve de dönemine ait en önemli göstergeler olduğu gerçeğinden hareketle, geçmişten bize ulaşan ve bizden de gelecek nesillere aktarılacak, dönem hakkında bilgi verecek mimari eserlerin, kültürel ve doğal birikimlerin korunması gerekliliğinden Eskişehir İlinde tabiat ve kültür varlıkları araştırılmıştır. Araştırma kapsamında varoluşlarının kanıtı mimari fotoğraf sanatı ile aktarılmıştır. Sahip olunan kültür varlıklarının bulundukları kültür ve varoldukları coğrafyanın bir parçası olarak toplumsal hayatın sosyal sürdürülebilirliğinde mimari fotoğrafın önemi vurgulanmış, fotoğrafın aynı zamanda eleştirel gücü, toplumsal gerçekleri dile getirme ve onları değiştirmedeki başarısı göz önünde bulundurularak fotoğraflanan yapıların, yok oluşlarının önlenmesi ve durdurulması hususunda toplumsal farkındalık yaratarak tarihsel ve kültürel bilincin gelişmesine yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
History of photography began with the first image captured by Joseph N. Niepce in 1826 and discovery of photography led photography artists to different areas. The buildings, streets, roads, and cultural structures in these areas were photographed, and these photographs remained to our day have been precious documentation of history, which present important information about those days. Architecture is a field that involves numerous characteristics of a society and nation. Setting out from the fact that each architectural structure bears traces of a culture and these are the most important indicators of an era and from the requirement that the architectural works and cultural and natural structures that were inherited by us and that will be transferred to the future and will give information about the era, natural and cultural properties in the city of Eskişehir were researched. Within the research, the evidence of their existence was provided through the art of architectural photography. Importance of architectural photography was emphasized in cultural properties sustaining existence within social sustainability of social life, as a part of the geography and culture it belongs to, without alienating to these elements, whereas also the critical power of photography and its success in expressing and changing social truths was considered, some solutions were offered for the photographed structures to create social awareness in preventing and stopping destruction and to develop historical and cultural consciousness.