Öğrenme odaklılığın firma performansı üzerindeki etkisinde fonksiyonel yeteneklerin aracılık rolü ve rekabetin yoğunluğunun düzenleyici etkisi
Mediating role of functional capabilities and moderator effect of competitive intensity on the relationship between learning orientation and firm performance
  1. Tez No: 454865
  2. Yazar: HACER YILDIZ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ZEHİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Odaklılık, Fonksiyonel Yetenekler, Yetenekler, Firma Performansı, Rekabetin Yoğunluğu, Learning Orientation, Functional Capabilities, Capability, Firm Performance, Competitive Intensity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günümüzde sınırların giderek kaybolduğu bu rekabet ortamında işletmelerin başarılı bir şekilde ayakta kalmaları, örgütleri etkileyen farklı dinamiklere sahip birçok iç ve dış faktörün başarılı bir şekilde yönetilmesine bağlıdır. Rekabet avantajı elde etmek amacıyla organizasyonun tamamına yayılan bilgi üretme ve kullanma faaliyetlerini kapsayan öğrenme odaklılık, işletmelerin iç ve dış çevrelerinde meydana gelen değişikliklere karşı cevap verebilme yeteneklerini güçlendirmektedir. Yeni bilgi üretimi ve etkin kullanımı eğilimine sahip bir örgüt kültürü oluşturulması, aynı zamanda işletmelerin sürdürülebilir rekabet avantajına ulaşmak için mevcut kaynak ve yeteneklerini etkin bir şekilde kullanmalarına ve gerekirse yeni kaynak ve yetenekler geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Bu araştırmada öğrenme odaklılığın firma performansı üzerindeki etkisinde, fonksiyonel yetenekler olarak ele alınan; yönetim yeteneği, üretim yeteneği, pazarlama ve satış yeteneği, lojistik yeteneği ve bilgi sistemleri yeteneğinin aracılık etkileri incelenmiştir. Aynı zamanda bu ilişkinin rekabet yoğunluğuna göre yani yüksek ve düşük rekabet koşullarına göre nasıl değişiklik gösterdiği de incelenen bir diğer konu olmuştur. Araştırma sonucu elde edilen bulgulara göre öğrenme odaklılık firma performansını fonksiyonel yetenekler aracılığıyla olumlu yönde etkilemekte ve bu ilişkilerin bir kısmı yüksek ve düşük rekabet koşullarına göre değişiklik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The boundaries of world have been disappearing together with the intense competition environment of today's world. Hence the successful survival of businesses depends on the efficient management of many internal and external factors which have different dynamics affecting organizations. Learning orientation which includes creation and effective use of knowledge activities to obtain a competitive advantage, strengthen the abilities of businesses against changes taking place in internal and external environments of them. To create a new organizational culture having creation and efficient use of new knowledge helps businesses to use existing resource and capabilities effectively or to develop new resource and capabilities if necessary in order to gain sustainable competitive advantage. In this study, mediating role of functional capabilities, which includes management capability, production capability, marketing and sales capability, logistics capability and information systems capability, on the relationship between learning orientation and firm performance has been examined. Besides, how these relationships are changing according to the competitive intensity is also another subject that has analyzed. According to the results, learning orientation positively affects firm performance by means of functional capabilities and a part of these relationships indicates some changes in terms of high and low competitive intensity.