Sümerbank Isparta Halı Fabrikası'nda uygulanan yapağı yıkama teknolojisi ile yapağı yıkamada kullanılan kimyasal maddelerden tasarruf imkanları üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 45488
  2. Yazar: NASİF AKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAHŞİ YAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapağı kalitesi, tefrik, levantan teknesi, ıslatma havuzu, karıştırma tırmıkları, sıkıştırma silindiri, konvajör, kurutma sobası, harmanla ma, fiili randıman, temizleme maddeleri, yapağı yıkama, yıkamanın özellikleri, yıkama kalitesi, Quality of wool, Seperation, Leventan pot, wetting pool, mixing rods, compression cylinder, conveyor, Drying stove, Blending, Productivity, Cleaning substances, wool washing, Characteristics of washing, quality of washing. Science
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
SÜMERBANK İSPARTA HALI FABRİKASINDA UYGULANAN YAPA?I YIKAMA TEKNOLOJİSİ İLE YAPA?I YIKAMADA KULLANILAN KİMYASAL MADDELERDEN TASARRUF İMKANLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (Yüksek Lisans Tezi) NasıfAKBULUT Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü 1995 ÖZ Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki koyun ırklarından elde edilen yapağıların yıkanmasında kullanılan temizleme maddelerinin tasarruf imk an ları ve yapağı yıkama kalitelerine etkileri bu araştırmanın konusudur. Türkiye'nin en gelişmiş yapağı yıkama tesisine sahip olan, Sümerbank İsparta Halı Fabrikası'nın yıkama teknolojisi incelenmiş, uygulanan mevcut yapağı yıkama teknolojisine alternatif olarak, kullanılan temizleme maddelerinin % 10, % 15, % 20 oranlarında tasarruf imkanları ve yıkama kalitelerine etkileri araştırılmış, işletmeye yıkanmak üzere gelen yapağıların kirlilik ve temizlik ta rifleri yapılmaya çalışılmıştır. Ayrıca işletmeye gelen yapağıların özellikleri üzerinde bazı tesbitler yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill A RESEARCH ON POSSIBILITIES OF ECONOMY OF THE CHEMICAL SUBSTANCE WHICH ARE USED IN WOOL WASHING AT SUMERBANK CARPET FACTORY IN İSPARTA MASTER THESIS NasifAKBULUT GAZI INIVERSITY SCIENCE EDUCATION INSTITUTE 1995 ABSTRACT The main subject of this research is possibilities of economy of clea ning substances which are used in washing wool obtained from sheep from the different regions of Turkey and effectiveness of this cleaning substances on qualitiy of cleaning wool. Sümerbank İsparta Carpet Factory which has the most developed wool washing facilities was visited and 10 %, 15 %, 20 % proportions possibili ties of economy of the cleaning substances used as an alternative to the existing wool washing technology have been researched, and description of the cleanliness and dirtiness of the wool which was brought to the factory was done. Some tederminations connected with characteristics of this wool have been done.