The effects of logistics centers on freight transportation within transportation modes
Lojistik merkezlerin yük taşımacılığı üzerine taşımacılık modları içerisindeki etkisi
- Tez No: 454897
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL NEBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistik Merkez, Samsun(Gelemen) Lojistik Merkezi, intermodal terminal, yük aktarım, Fayda-Maliyet, Logistics, Logistics Center, Samsun (Gelemen) Logistics Center, intermodal terminal, freight transfer, cost-benefit
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Lojistik Merkezler lojistik sektörünün gelişiminin ana parçasıdır. Bu yerler lojistik ile ilgili tüm faaliyetlerin organize edildiği yerlerdir. Bu faaliyetleri kısaca açıklarsak; depolama, elleçleme, taşımacılık, yükleme, boşaltma bürolar, terminaller dağıtım merkezleridir. Lojistik merkezler Avrupa'da 1990'lı yıllarda kurulmaya başlamıştır. Ülkemizde ise TCDD' nin önderliğinde bu yerler kurulmaya başlanmış ve yaklaşık olarak 10 yıllık geçmişe sahiptir. Bu çalışmada ülkemizdeki lojistik sektörü, dünya ve ülkemizdeki lojistik merkezler incelenmiş ve araştırılmıştır. Ülkemizde ilk kurulan Samsun (Gelemen) Merkezi konu kapsamında değerlendirilmeye alınmıştır.Kurulmadan önceki taşımacılık durumu ve kurulduktan sonraki taşımacılık durumu incelenmiş olup, kara ve demiryolu arasında yük aktarım durumu tespit edilmiştir. Maliyet analizi ile bölgedeki fayda- maliyet avantajı durumu değerlendirilmiştir. Ülkemizdeki lojistik merkezlerin özellikle intermodal terminali olarak katkısının büyük olacağı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Logistics Centers are a main part of development in logistics sectors. These places are where all activities related to logistics organized facilities. These activities are briefly; warehousing, handling, transportation, loading-unloading, offices, terminals and distribution centers. The logistics centers in Europe were founded in the 1990s. These places began to be established under the leadership of TCDD in our country and their history dates back approximately ten years. In this study, logistics centers in the world and in our country have been studied and researched. The first establishment Samsun (Gelemen) logistics center has been evaluated within the scope of main of logistics centers objectives. Transportation before foundation and after foundation was investigated. Freight transfer between train and road modes status is analyzed. With the cost analysis has been assessed cost- benefit advantage situation in the region. It is evaluated that logistics centers in our country have a great contribution to Turkey economy and Turkey logistics sector especially as an intermodal terminal.