Orta nitelikli konutlarda ebeveyn yatak odası planlaması için optimum çözümler eylemlere yönelik kullanıcı gereksinimleri ve iç donatım elemanları
  1. Tez No: 45495
  2. Yazar: KEMAL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDULLAH SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: SED, Yatak Odası Mobilya Boyutları, Mobilya Oranı, SES, Bedroom Furniture Dimensional, Furniture area
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ORTA NİTELİKLİ KONUTLARDA EBEVEYN YATAK ODASI PLANLAMASI İÇİN OPTİMUM ÇÖZÜMLER, EYLEMLERE YÖNELİK KULLANICI GEREKSİNİMLERİ VE İÇ DONATIM ELEMANLARI (YÜKSEK LİSANS TEZİ) Kemal YILDIRIM GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAYIS 1995 ÖZ İnsanoğlunun yaşamında teknolojik, ekonomik, kültürel ve sosyolojik gelişmeler, daima dinamik bir yapıyı da beraberinde getirmiştir. Bu değişim kullanıcıların gereksinimlerini karşılayabilecek konut özlemini de artırmıştır. Bu çalışmada, orta nitelikli konutlarda yaşayan ailelerin yatak odası kullanımı, yaşam biçimi ve iç mekan düzenlemeleri incelenmiş; kullandıkları donatı elemanlarının nicelik ve nitelikleri ile depolama sorunları tespit edilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde Ankara'nın çeşitli semtlerinden otuz adet orta nitelikli konut yatak odası alınmış olup, kendi içlerinde ayrıntıları ile incelenmiştir. Veriler bir anket yardımı ile toplanmış, ayrıca yatak odalarının fotoğrafları çekilmiş, 1/20 ölçekli yerleştirme planlan çizilerek donatı yerleri, resimleri ve ölçüleri kaydedilmiştir. Çalışma sonunda, donatı elemanlarının kapladığı kapalı alanların, yatak odası taban alanına oranının yüksek olması nedeni ile açık alanların yeteri kadar bırakılmadığı, depolama sorunları ve donatı boyutlarının ihtiyaca göre seçilmediği belirlenmiştir. Bilim Kodu: 225.12.01
Özet (Çeviri)
OPTIMUM SOLUTIONS FOR THE PARENTS BEDROOM PLANNINGIN THE MIDDLE SOCIO-ECONOMIC STATUS (SES) HAUSES, USER REQUIRMENTS RELATED TO ACTIVITIES AND THE INNER HOUSE EQUIPMENT ELEMENTS Kemal YILDIRIM (M.Sc. Thesis) GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY MAY 1995 ABSTRACT The technological, economical, cultural and sociological developments in human being life have always brought the dynamic structure with themselves. This change has increased the nostalgy of houses that responds all users neccessities. The bedroom utilization of families living in middle (SES) houses, living patterns and arrangement of interriors were surveyed; the quantiy and quality of equipment element used and the problems related to their storage were examined. In the third part, thirty bedrooms of middle (SES) houses from different regions of Ankara were first examined in detail, then compared with each other. The survey was carried out by the help of questionnaire, in addition to the recording of the arrangement of spaces by taking photographs and drawing the plans of bedroom at 1/20 scale. At the and of these studies, we find that there isn't free spaces enough, as the ratio between the spaces equipment elements that cover and the whole space of bedroom is high, problems related to their storage and dimensions of equipment that isn't chosed correctly to their architectural plan. Science Code: 225.12.01