0-6 ay arası bebeği olan annelerin bebek beslenme durumlarının incelenmesi
The investigation of feeding condition of infants aged between 0-6 monthes
- Tez No: 454998
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY GÖRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü, emzirme, bebek beslenmesi, Breast milk, breastfeeding, nutrition of infant
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Araştırma, 0-6 ay arası bebeği olan annelerin bebeklerinin beslenme durumunu ve etkileyen faktörleri değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırmanın evreni ve örneklemini Karaman'da iki özel hastaneye 15 Haziran 2013-15 Ağustos 2013 tarihleri arasında başvuran 0-6 ay arası bebeği olan araştırmayı gönüllü olarak kabul eden 200 anne oluşturdu. Anket formu yüz yüze görüşülerek araştırmacı tarafından dolduruldu. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 15,0 programı kullanılarak analiz edildi. Verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlar (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, ki-kare) kullanıldı. Araştırmaya katılan annelerin yaş aralığı daha çok 19-24 aralığında bulunmaktaydı. Bebeklerin %54,5'ini kız, %45,5'ini erkek çocuğu oluşturmaktaydı. Bebeklerin yaş (ay) ortalaması 4,9±0,16 (min: 0 ay; maks: 6 ay) dır. Annelerin %94,5 'i bebeklerini halen emzirmekteydi. Anne sütünün/emzirmenin faydaları konusunda ve ek gıdalarla ilgili annelerin %68,5'i eğitim aldığı görüldü. Annelerin %95'i bebeklerine ilk besin olarak ağız sütü verdiği belirlendi. Annelerin % 51' inin bebeklerini 2 yıl emzirmeyi planlamaktaydı. Çalışma kapsamında annelerin %64'ü bebeklerini ilk yarım saat içinde emzirmeye başladığı görüldü. Araştırmaya katılan annelerin %19'u bebeklerine ek gıda vermekteydi. Annelerin eğitim düzeyi yükseldikçe anne sütü ile beslenmenin arttığı, çocuklarına ilk besin olarak anne sütü verdikleri, memeyi almayan çocukların annelerinin sütlerini sağarak verdikleri görüldü. Çocuk sayısı, anne yaşı ile anne sütü verme arasında anlamlı ilişki olmadığı, emzirme eğitiminin anne sütü ile beslemeyi olumlu etkilediği belirlendi. Anne sütü ile beslenme eğitimlerinde emzik kullanımının hatalı olacağı fikri benimsetilmeli.
Özet (Çeviri)
The Investigation of Feeding Condition of Infants Aged Between 0-6 Monthes. This study was carried out descriptive way to evaluate the nutritional status and factors which affect of mothers who have infants between 0-6 months. Population and sample of this study were applied in two private hospital in Karaman between the dates June 15, 2013 and August 15, 2013 by 200 mothers who have infants between 0-6 months and conducted this questionnaire voluntarily. Questionnaire form filled in face to faceby the researcher. Data which was obtained from this study was analyzed by using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 15,0 programme. Descriptive statistical methods (number, percentage, mean, standard deviation, chi square) were used for evaluating of the data. The age of mothers mostly in the range of 19-24. %54,5 of the babies are girl, and %45,5 of the babies are boy. Average of babies'age (months) is between 4,6±0,16 (min: 0 month; max: 6 months). %94,5 of mothers are still breastfeeding their babies. It has seen that %68,5 of mothers got training about benefits of breastfeeding and supplementary food. It is identified that %95 of mothers feed their babies with colostrum as first food. %51 of mothers are planning to breastfeed their babies for two years. With in the scope of the study, it is stated that %64 of mothers began breastfeeding their babies in the first half hour. %19 of mothers are feeding their babies with supplementary food. It is found that the more mother's education level increases, the more breastfeeding rises. These mothers gave their babies breast milk as first food and they gave milk by milking their breastto the babies who refuse the breast. It is stated that there is not a meaningful relation between the chidren number, mother age and breastfeeding. And the training of breastfeeding effects feeding the babies with brest milk positively. It should be emphasized that it is really wrong to we pacifier while the mother is training her child for breastfeeding.