Özel bir hastanede çalışan hemşirelerin örgütsel bağlılık düzeylerinin değerlendirilmesi
Assessment of organizational commitment level of the nurses working at A private hospital
  1. Tez No: 454997
  2. Yazar: NESRİN BABATAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY GÖRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, örgüte bağlılık, hastane, Nurse, organizational commitment, hospital
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Yoğun rekabetin yaşandığı günümüzde örgütlerin, başarıya ve amaçlarına ulaşmak, verimliliği, motivasyonu, iş doyumunu, performansı, başarıyı arttırmak, kaybı (işgücü, maliyet, prestij) azaltmak için çalışanlarının örgütsel bağlılıklarını arttırmaları ve bağlılıklarını etkileyen faktörleri belirlemeleri çok önemlidir. Çalışma özel bir hastanede, işgücünün büyük bölümünü oluşturan hemşirelerin, örgütsel bağlılık düzeylerini ve bu düzeyleri etkileyen faktörlere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacı ile tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikte yapıldı. Araştırma İstanbul ilinde bulunan özel bir hastanede 12.12.2014 ile 24.12.2014 tarihleri arasında yapıldı. Veriler Çetin (2006) tarafından Türkçeye uyarlanan Meyer ve Allen (1990) tarafından geliştirilen 18 sorudan oluşan“Üç Boyutlu Örgütsel Bağlılık Ölçeği”ve litaratür bilgisine dayalı olarak geliştirilen 21 sorudan oluşan“ Kişisel Anket Formu”ile toplandı. Çetin (2006) örgütsel bağlılık alfa değerini ortalama 0,76 olarak tespit etmiştir. Çalışmada örgütsel bağlılık ölçeğinin güvenirlik analizi yapıldığında Cronbach's Alfa katsayısı 0,70 bulundu. İstatistik bulgular için, Shapiro-Wilk testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve Bonferonni düzeltmeli Mann Whitney U testi kullanıldı. Sürekli değişkenler arasındaki ilişki Spearman korelasyon analizi ile incelendi. Çalışmadaki tüm istatistiksel analizlerde p değeri 0,05'in altındaki karşılaştırmalar istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Örgütsel bağlılık ölçeği analizinde ise 5'li Likert değerlerinin ortalaması 1-2,49 arası düşük düzey, 2,5-3,49 arası orta düzey, 3,5-5 arası yüksek düzey olarak kabul edildi..Çalışmanın evreni olarak özel bir hastanede çalışan 150 hemşirenin tümü alındı, fakat örneklemi gönüllü katılımı kabul eden 109 hemşire oluşturdu. Evrenin % 72,6' sı örneklemi oluşturdu. Sonuç olarak litaratür bilgileri ve analiz edilen çalışma gösterdi ki; Özel bir hastanede çalışan hemşireler örgülerine orta derecede bağlıdırlar ve demografik değişkenlerden cinsiyet, ücret, mesleklerini isteyerek icra edip etmemeleri, mesleki verimlilik ifadeleri örgütsel bağlılıklarını anlamlı olarak etkiledi. Diğer incelenen faktörler açısından anlamlı farklılıklar bulunamadı. Kıdem, Psikolojik veya fiziksel tacize uğrama durumu, Fiziksel sorun, psikolojik sorun durumları ise katılımcı sayısı yetersizliğinden dolayı belirlenemedi. Sigara içimi, haftalık çalışma süresi, çalışma şekli, çocuk mevcudiyeti, yaşanılan yer, medeni durum, eğitim seviyesi örgütsel bağlılığa etki etmedi.
Özet (Çeviri)
It is very important that organizations create organizational commitment of their staff and determine the factors that affects the commitment to provide and increase success, to reach goals, to increase motivation, performance, productivity and work satisfaction, to decrease losses (labor, cost-damage, prestige) while there is an intensive competition between all organizations. The study is made in a private hospital to determine the level of commitment of the nurses who are a very big part of the labor force and if those levels differ based on the factors affect organizational commitment. The study is made in a private hospital located in Istanbul on between the dates 12.12.2014 to 12.24.2014. For the evaluation, an 18 question“Three Dimentional Organizational Commitment Scale”developed by Meyer and Allen (1990) which translated by Çetin (2006) and a 21 question“Personal Questionnaire”developed based on literature information are used. Çetin (2006) is determined the organizational commitment alpha value as approximately 0,76. In the study, after the analysis of reliability of the organizational commitment scale, Cronbach's Alpha coefficient is found 0,70. For statistical indication, Shapiro-Wilk test, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test and Benferonni corrected Mann Whitney U test are used. The relationship between the permanent variables are analysed by Spearman correlation. In all statistical analysis in the study, comparisons that have a p value of under 0,05 are accepted as statistically significant. In the organizational commitment scale, the average of the five Likert values are accepted as 1-2,49 is low grade, 2,5-3,49 is middle grade, 3,5-5 is high grade. 150 nurses working at a private hospital are chosen as the universe of the study but 109 of them were volunteerly included in the analysis. 72,6% of the universe created the sample. As a result of the research, the literature information and analyses showed that nurses participated who work at a private hospital detected that they are fairly commited to their organization and demographic changes such as gender, salary, if they perform their job because they want to, their occupational productivity expressions significantly affected their organizational commitment. On other factors analysed, there is no significant differences found. Seniority, psychological or physical harrasment, physical problems, and psychological problems are not evaluated because there was not enough attendance. Smoking, weekly working hours, working pattern, chil presence, living area, marital status, level of education are not affected organizational commitment.