Hemşirelerin grip aşısı konusunda bilgi, tutum ve davranışları
The knowledge, attitudes and behaviors on influenza vaccination of nurses
- Tez No: 462627
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ.DR. EMİNE ZEYNEP TUZCULAR VURAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Grip, hemşire, gripten korunma, grip aşısı, Influenza, nurse, flu protection, influenza vaccination
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bulaşıcılığının yüksek olması, epidemi ve pandemilere yol açması nedeniyle önemli bir halk sağlığı problemi olan gribin morbidite ve mortalitesinin azaltılmasında sağlık çalışanlarına önemli roller düşmektedir. Bu çalışmada hastanemizde çalışan hemşirelere bir anket uygulanarak, onların grip ve grip aşısı konusundaki bilgi düzeyleri ve aşılanmaya karşı tutum-davranışları belirlenmeye çalışıldı. Elde edilen bulgular demografik veriler ile karşılaştırılarak aşı olmaya etki eden faktörleri belirlenmeye ve konuyla ilgili yapılması gerekenler saptanmaya çalışıldı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı kesitsel bir araştırma olan çalışma Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Şubat-Mart 2017 tarihlerinde çalışan 220 hemşire ile yapıldı. Çalışmaya 18 yaşından büyük, anket formunu tam olarak dolduran, gündüz mesaisinde çalışan gönüllüler dahil edildi. Uygulanan anket; yaş, medeni durum, meslek, meslekte geçen süre, çalışılan bölümü, eğitim durumu, kronik bir hastalığı olup olmadığı ve yaşadığı ortamda influenza için risk grubunda olan birey olup olmadığı gibi demografik bilgileri içeren 10 soru (7 açık uçlu,3 kapalı uçlu), grip ve grip aşısı konusunda bilgileri içeren 35 soru ve tutum ve davranışları sorgulayan 8 sorudan oluşuyordu. Anket formunda bilgi düzeyini ölçen soruların doğru cevapları sağlık bakanlığının www.thsk.gov.tr sitesindeki bilgiler kaynak olarak alınarak belirlendi. Her doğru yanıta 1 puan verildi, yanlış yanıtlar ise puanlandırılmadı. Katılımcılardan elde edilen verinin analizi NCSS istatistik paket programı kullanılarak yapıldı. Normal dağılım gösteren iki grup parametrelerin karşılaştırmalarında Student t Test kullanıldı. Normal dağılım gösteren üç ve üzeri grupların karşılaştırmalarında Oneway Anova Test ve ikili karşılaştırmalarında Bonferroni test kullanıldı. Değişkenler arası ilişkilerin değerlendirilmesinde de Spearman's Korelasyon Analizi kullanıldı. Anlamlılık p0,05). Katılımcıların bilgi düzeylerinin yüksek olduğu görülürken, aşı olma oranlarının oldukça düşük olduğu saptandı. Aile hekimlerine günümüzün önemli ve sık görülen bulaşıcı enfeksiyonlarından biri olan gripten korunmada etkili bir yöntem olan grip aşısı ile ilgili bilincin oluşmasında büyük sorumluluk düşmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Reducing the morbidity and mortality of influenza, which is an important public health problem with high infectivity, ability to cause epidemics and pandemics, is an important task for healthcare workers. In this study, a questionnaire was applied to the nurses working in our hospital to try to determine their knowledge levels about influenza and influenza vaccination and their attitudes towards vaccination. Thus, we tried to determine knowledge levels and to identify reasons for low uptake of influenza vaccine in nurses working in our hospital and investigate factors affecting attitudes towards influenza vaccination. Materials and Methods: This descriptive cross-sectional study was conducted with 220 nurses working in Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital between February and March 2017. Nurses working in the day shift, over 18 years of age, who were willing to participate and filled in the questionnaire completely were included in the study. The questionnaire included 10 questions concerning demographic information,35 questions to determine knowledge and 8 questions concerning attitudes about influenza and influenza vaccination. The correct answers for the questions measuring the level of knowledge in the questionnaire were based on information in the Ministry of Health web site (www.thsk.gov.tr). 1 point was given to each correct answer and incorrect answers were scored 0 points. Statistical analysis was performed using the NCSS statistics package program. Student t test was used to compare two groups of parameters with normal distribution. The Oneway Anova Test and the Bonferroni test in binary comparisons were used in the comparison of three groups with normal distribution. Spearman's Correlation Analysis was used to evaluate inter-variable relationships. Significance was evaluated at p 0,05). Participants' knowledge levels were found to be high, but vaccination rates were found to be very low. Family physicians have great responsibility for raising consciousness about influenza vaccination, as influenza vaccination is an effective method of protecting against influenza, one of today's most important and common infectious diseases.