Sağlıklı ve iskemi reperfüzyon uygulanan ratların ovaryumlarında theranekron'un etkisi
Theranekron effects in healty and ischemia reperfusion treated rats ovaries
  1. Tez No: 455122
  2. Yazar: FATMA GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLUNAY KOZLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Rat, Ovaryum, Theranekron, İskemi, Reperfüzyon, Rat, Ovary, Theranekron, Ischemie, Reperfusion
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Ovaryum, dişi üreme sisteminde üreme siklusu boyunca önemli yapısal ve fonksiyonel değişiklikler gösteren kompleks bir endokrin organdır. Theranekron özellikle veteriner hekimlik alanında önemli ölçüde başarı sağlamış homeopatik ilaçlardan biridir ve pek çok hayvanda nekrotik ve proliferatif olgularda tedavi amaçlı kullanıldığı perfüzyonu sonucu bu doku veya organların oksijenden yoksun kalması şeklinde tanımlanan iskemi, hücresel enerji depolarının boşalması ve toksik metabolitlerin birikmesi sonucunda hücre ölümüne yol açmaktadır. Doku kanlanmasının ilaçlarla veya mekanik müdahalelerle yeniden sağlanmasına ise reperfüzyon denir. Reperfüzyon etiyolojisinde yer alan 4 temel mekanizmadan bir tanesi peroksinitrit oluşumu ve eksitotoksititedir. Nitrik Oksit, endotel kökenli, son derece hızlı ve kısa süreli etkiye sahip, tüm vasküler sistemde vazodilatatör bir ajandır. Serbest oksijen gruplarının dokulara yönelik olarak meydana getirecekleri hasar ve bunların en önemli sonuçlarından olan lipid peroksidasyon, son yıllarda üzerinde önemle durulan bir konudur. Bu çalışma ile sağlıklı ve iskemik reperfüzyon oluşturulan erişkin ratların ovaryumlarında Theranekron'un etkisi histolojik ve biyokimyasal açıdan incelenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ovary is an endocrine organ in female reproductive system that represent structural and functional changes during reproductive cycle. Theranekron is a succesfull homeopathic drugused specially in thefield of veterinary medicine and it is reported totreatnecrotic and proliferative cases. Ischemia defined as the inadequate perfusion of tissues and organs because of oxygen deficiency, leads to depletion of energy stores and accumulation of toxic metabolites in the cell eventually causing cell death. Reperfusion is to restore the impaired perfusion of tissues with drug sorme chanical intervention. The mechanisms involved in the etiology of reperfusion are peroxynitrite formation and excitotoxicity. Endothelium derived nitricoxide is a vasodilatory agent with extremely fast and short-term effects. Lipid peroxidation which is the most important result of free oxygen groups on tissues, is highly concerned in recent years. The aim of the study is to investigate effects of theranekron on healty and ishemic+reperfused o varies with biochemical and histological aspects in adult rats.