Böbrek iskemisine; iskemik postconditioning, karaciğer iskemik postconditioning ve pravastatinin koruyucu etkisinin araştırılması
Effect of ischemic postconditioning, hepatic ischemic postconditioning and pravastatin in renal ischemia
  1. Tez No: 406814
  2. Yazar: HAKAN SARSILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek iskemi, reperfüzyon hasarı, remote iskemik sonkoşullama, Renal ischemia, ischemia reperfusion injury, ischemic remote postconditioning
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
iskemik postconditioning in İskemi-reperfüzyon hasarında koruyucu etkisi birçok organda gösterilmiştir. Biz çalışmamızda karaciğerde uygulanan postconditioning iskeminin uzak organ olan böbreğe etkisini araştırmayı planlıyoruz. Remote postconditioning etki; İskeminin kaçınılmaz olduğu cerrahi girişimlerde, özellikle organ transplantasyonlarında,organ canlılığını ve yaşam sürelerini artıran basit ucuz etkili bir yöntem olmaya adaydır. Bu çalışma; özellikle renal transplantasyon sonrası görülen ve organ reddine ve hasarına neden olan iskemi-reperfüzyon hasarını engellemede iskemik postconditioning uygulamasının etkinliğini araştırmak ve klinik çalışmalara zemin oluşturmak amacıyla yapılacaktır. Bu amaçla 80 spraque Dawley sağlıklı dişi rat rastgele 4 gruba ayrıldı(n=16); Sham, kontrol, böbrek sonkoşullanma ve karaciğer(uzak organ) sonkoşullanma. Bütün gruplarda bulunan ratlar randomize olarak 24 ve 48 saatlik iki alt gruba ayrıldı. Sham grubundaki hayvanlara sadece laparotomi ve organ(karaciğer-böbrek) pedikül diseksiyonu yapıldı. Diğer gruplara sağ nefrektomi yapıldı. I/R hasarı 45 dk'lık sol pedikül oklüzyonunu takiben 24 ve 48 saatlik reperfüzyon ile sağlandı. İskemik sonkoşullanma 10 dk reperfüzyon sonrası karaciğer veya böbreğe uygulanan 10 dk lık kısa iskemilerle yapıldı. Bu çalışmamızda 45 dakikalık böbrek iskemi sonrası uygulanan lokal (böbrek) sonkoşullanma ve uzak(karaciğer ) iskemik sonkoşullanmanın böbrekte oluşan iskemi reperfüzyon hasarını azalttığı histopatolojik olarak , ultrastrüktürel olarak ve laboratuar bulguları ile ortaya konmuştur. iskemi ve reperfüzyona bağlı hasarın yoğun olarak izlendiği ilk 48 saaat ayrıntılı parametrelerle incelenmiş olup elde edilen sonuçlar iskemi reperfüzyon hasarını engellemede klinik uygulamalar için yol gösterici olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Ischemic postconditioning protective effect has been shown in many organs in Ischemia reperfusion injury . In this study, we aimed investigation of remote organ effect of the hepatic postconditioning ischemia to the renal ischemia.Eighty healthy adult female Sprague-Dawley rats were randomly assigned to four groups: sham, IRI, IPostC , and RIPostC. Right nephrectomy was performed initially in all rats. IRI was induced by occluding the left renal artery for 45 min, followed by reperfusion for 24 h and 48 h. IRI, IPostC , and RIPostC were induced with 10-min ischemia/reperfusion (I/R) cycles using a occluding renal or hepatik artery. In our study group III and group IV , electromicroskopic examination of the normal glomerular bowman capsule as it is closer to the distance between the volume of visceral and parietal sheets it was found to be closer to normal. In the basement membrane in the postconditioning treatment group were found to be irregular and lighter weight undulation than the other groups. Again according to control group were observed the tubular epithelial cells in this group showed normal structure. Histologically we also observe findings close to normal tissue in the treatment group was obtained. In this study, after 45 minutes renal ischemia, locally applied (kidney) postconditioning and remote postconditioning (liver), reduce ischemia/reperfusion injury(I/R I) demonstrated by histopathologic, ultrastructural and laboratory findings. Ischemia and reperfusion injury which is monitored intensively examined the first 48 h. Portective effects of ischemic PostC and RpostC procedure examined and this will be the guidance for clinical practice in the prevention of ischemia-reperfusion injury.