Nöroblastom hastalarında alk, gd2 ve camta1 ekspresyonlarının insidansı ve prognostik değeri
Incidence and prognostic value of alk, gd2 and camta1 expression in neuroblastoma patients
  1. Tez No: 455172
  2. Yazar: ZEYNEP AYGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİL ÇOMUNOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Nöroblastom, ALK, GD2, CAMTA1, immunhistokimya, Neuroblastoma, ALK, GD2, CAMTA1, immunohistochemistry
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Nöroblastomlarda anaplastik lenfoma kinaz (ALK) genindeki germline mutasyonların ailesel yatkınlığın başlıca nedeni olduğu gösterilmiştir. ALK mutasyonu içeren tümörlerin germline ya da somatik özellikte olsun, bu kinaz aktivitesini hedefleyen tedavilere yanıt verdiği düşünülmektedir. Yine yapılan son çalışmalarda; yüksek riskli nöroblastom olgularında GD2 yüzey antijenini hedefleyen monoklonal antikor tedavisinin rekürrens riskini düşürüp, sağkalımı uzattığı gözlenmiştir. CAMTA1 ise bir transkripsiyon faktör aktivatörüdür. Düşük CAMTA1 ekspresyonunun nöroblastom hastalarında kötü prognozla ilişkili olduğu az sayıda çalışmada gösterilmiştir. Çalışmamızda, periferal nöroblastik tümör (Nöroblastom, Ganglionöroblastom, Ganglionörom) tanısı almış vakalarımızda ALK, GD2 ve CAMTA1 ile immunhistokimyasal boyanma özelliklerinin evre ve diğer prognostik faktörler ile ilişkisini belirlemeyi amaçladık. Materyal-Metod: İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı arşivinden, 2005-2013 yılları arasında tanı almış 32 nöroblastom, 7 ganglionöroblastom, 1 ganglionörom olgusu çalışmaya alındı. İmmünhistokimyasal olarak ALK, GD2 ve CAMTA1 ekspresyonlarının varlığı araştırıldı. İstatiksel olarak Ki-kare testi, Student's t test ve Pearson korelasyon analizi yöntemleri kullanıldı. CAMTA1 antikoru ile farklı metodlar uygulandı. Kontrolde pozitif sonuç alınamadı. Bulgular: Nöroblastom olgularının %53'ü ALK ile yaygın pozitiflik gösterirken, ganglionöroblastom olgularında bu oran %14 olarak saptanmıştır. ALK immunpozitifliği ile diferansiyasyon ve evre arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır. GD2 ile immun boyanma yaygınlığı ve yoğunluğu diferansiye grupta, az diferansiye ve andiferansiye gruba göre anlamlı düzeyde daha yüksektir. Ayrıca 10 cm ve üzeri tümörlerde, GD2 immunpozitifliği anlamlı düzeyde daha düşük bulunmuştur. ALK ile benzer şekilde GD2 ile evre arasında da korelasyon saptanmamıştır. Sonuç: Nöroblastom hastalarında GD2 immunpozitifliği ile hastalık evresi arasında korelasyon saptanmamasına rağmen, diferansiyasyon azaldıkça ve tümör çapı arttıkça hücrelerde GD2 ekspresyonunun azaldığı gözlenmiştir. Bu nedenle GD2 düzeyi hastalık progresyonunu ve tümör büyümesini öngören bir parametre olarak dikkat çekmektedir. İmmünhistokimyasal olarak saptanan ALK immunpozitifliği ile evre ve tümör diferansiyasyonu arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Aims: Germline mutations in the anaplastic lymphoma kinase (ALK) gene has emerged as a major cause of familial predisposition. Germline or somatic featured ALK mutations harboring tumors are thought to be responding to this kinase activity targeting treatments. Likewise, in recent studies, anti GD2 monoclonal antibody therapy have been found to be effective against recurrens and to improve the survival of patients. The aim of this study was to elucidate whether immunohistochemical staining characteristics of ALK, GD2 and CAMTA1 are involved in prognosis of the peripheral neuroblastic tumors (neuroblastoma, ganglioneuroblastoma, ganglioneuroma) patients with different stages and favorable / unfavorable features. Methods: 32 neuroblastoma, 7 ganglioneuroblastoma, 1 ganglioneuroma cases were included in this study. They have been diagnosed between the years of 2005-2013 at the Cerrahpasa Faculty of Medicine, Department of Pathology. ALK, GD2 and CAMTA1 expression was evaluated using immunohistochemical staining methods. Statistical analysis was performed using Student's t-test for continuous variables, chi-square test for categorical variables and Pearson test for correlation analysis. CAMTA1 was performed with different methods. Positive immunostaining was not obtained in control tissues. Results: There was %53 immunopositivity with ALK in neuroblastoma. But this rate was %14 in ganglioneuroblastoma patients. There is no statistical significance between ALK immunopositivity and tumor differantiation and stage. The diffusiveness and consistency of GD2 immunostaining was higher in well differantiated group and it was statistically significant. Additionally, GD2 immunopositivity was lower in tumors which is smaller than 10 cm. There is no correlation between GD2 immunostaining and tumor stage. Conclusion: Although there was no correlation between GD2 immunopositivity and stage, poor differantiation and higher tumor sizes were related to lower GD2 immunopositivity. GD2 levels taking attention as good predictive factor for disease progression and tumor growth. There is no relation between immunohistochemically ALK immunopositivity and tumor grade and stage.