Serum timidin kinaz 1 düzeyi ile prostat kanseri arasındaki ilişki
Relationship between serum level of thymidine kinase 1 with prostate cancer
  1. Tez No: 455199
  2. Yazar: FETHİ AHMET TÜREGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Serum timidin kinaz1, prostat kanseri, biyobelirteç, Serum thymidine kinase, prostate cancer, biomarker
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Timidin kinaz 1 (TK1) hücre siklusunda nükleik asit sentezinde rol oynayan bir enzimdir ve bu nedenle önemli bir tümör proliferasyon belirteci olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, prostat kanseri tanısında TK1'in yeri araştırıldı. Materyal-Metod: Kliniğimizde Nisan 2015 ile Temmuz 2016 tarihleri arasında PSA yüksekliği ve/veya muayene bulgusu nedeniyle prostat biyopsisi kararı verilen ve ek malignitesi olmayan 287 hasta çalışmaya alındı. Hastaların biyopsi öncesi kanları alındı ve ELISA yöntemiyle serum TK1 değerleri hesaplanarak kaydedildi. Biyopsi patoloji sonuçları, yaş, vücut kitle endeksi, PSA, prostat volümü, serumda TK1 değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 287 hastanın ortalama yaşı 63,25 yıl, ortalama PSA değerleri 14,17 ng/ml ve ortalama serum timidin kinaz1 değeri %56,09 Du/L olarak saptandı. 108 hasta (%37,6) prostat kanseri, 179 hasta (%62,4) bening olarak saptandı. Kanser grubunda ortalama PSA 23,150,41 ng/ml, bening grupta 8,698,82 ng/ml (p=0,001); Prostat volümü kanser grubunda 49,9327,72 cm3, bening grupta 56,0528,48 cm3 olarak bulundu (p=0,002). Serum TK1 değeri kanserli grupta 77,31159,65 Du/L, bening grupta 43,2966,16 Du/L olduğu görüldü ancak iki grup arasında istatistiksel anlamlılık saptanmadı (p=0,42). EAU risk sınıflamasına göre prostat kanseri saptanan hastaların 44'ü düşük riskli, 41'i orta riskli ve 23'ü yüksek riskli grupta bulunmakta idi. Risk grupları arasında serum timidin kinaz1 değerinin anlamlı farklılık göstermediği saptandı (p=0,423). Her ne kadar ROC eğrisi analizinde STK1 için eşik değeri belirlenemese de, STK1 2 Du/L ve 10 Du/L eşik değerleri için yapılan analizde sensitivite sırasıyla %73,1 - %63,9; spesifite ise sırasıyla %28,5 - %39,1 bulundu. PSA için 4 ng/ml eşik değeri seçildiği zaman ise sensitivite %98,1; spesifite %13,1 olarak bulundu. Sonuç: Serumda TK1 seviyesinin prostat kanseri tanısında öngörücü bir belirteç olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: Thymidine kinase 1 (TK1) is an enzyme involved in the synthesis of nucleic acid in a cell cycle, and therefore is considered as an indicator of a significant tumor proliferation indicator. In this study, we investigated the value of serum TK1 level in the diagnosis of prostate cancer (PCa). Materials-Method: In our clinic, 287 patients who had high level of PSA and suspicious finding in rectal examination and also had no history of previous malignancy included in our study before prostate biopsy, between April 2015 and July 2016. All blood samples were taken before the prostate biopsy, and serum TK1 levels were calculated by ELISA method. Biopsy pathology reports, age, body mass index, PSA value, prostate volume and serum TK1 levels were recorded and compared the parameters in BPH with those of PCa. Results: The mean age of the 287 patients enrolled in the study was 63.25, mean PSA value was 14.17 ng/mL and the mean value of serum thymidine kinaz1 was 56.09% Du/L. Of 108 patients (37.6%) were prostatic adenocarcinoma and remaining 179 patients (52.4%) were found to be benign pathology. In the PCa group mean PSA value was higher than benign group (respectively, 23.150.41 and 8.698.82 ng/ml, p = 0.001); mean prostate volume was larger in benign group than PCa group (respectively, 49.9327.72 and 56.0528.48 cm3, p = 0.002). In the PCa group mean serum TK1 value was higher than benign group, but it did not reached statistically significance (77,31159,65 Du/L vs 43,2966,16 Du/L, p=0,42). When stratifying prostate cancer patients regarding to the EAU risk classification, number of low, moderate and high risk patient were 44, 41, and 23 respectively. Serum TK1 levels were not found statistically significant among risk groups (p=0,423). Although cut-off value for STK1 was not determined in the ROC curve analysis; sensitivity and specificity for 2 Du/L and 10 Du/L of STK1 was found to be 73.1% - 63.9%, 28.5% - 39.1% respectively. However, when cut-off value for PSA was 4 ng/ml; sensitivity and specificity was found to be 98.1%, 13.1% respectively. Conclusion: Serum TK1 level was not found as a predictor marker in the diagnosis of prostate cancer.