Ratlarda sagital suturdaki hızlı genişletme ile birlikte uygulanan düşük doz lazer terapisinin yeni kemik oluşumu ve relaps üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Effects of low level laser teraphy on new bone formation and relaps in the rat sagittal suture after expansion
- Tez No: 455221
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERVE GÖYMEN, PROF. DR. METİN ORHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: düşük doz lazer terapisi, hızlı genişletme, relaps, sagital genişletme, yeni kemik formasyonu
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı, sagital suturunda hızlı genişletme yapılmış ratlarda düşük doz lazer terapisinin, sutur bölgesinde yeni kemik oluşumuna ve relaps üzerine etkisini histolojik ve radyografik olarak incelemektir. Çalışmamızda kullanılan 36 adet 6-8 haftalık Wistar erkek ratta 100 gram kuvvet uygulayan bir ekspansiyon apareyi ile 7 gün ekspansiyon yapıldı. Daha sonra rast gele 3 gruba (kontrol, lazer + retansiyon, lazer ) ayrılan denklerden kontrol ve lazer + retansiyon grubuna bir retansiyon apareyi takılarak 7 gün retansiyon uygulandı. Lazer grubuna ise herhangi bir retansiyon apareyi uygulanmadı. Yedi günlük retansiyon sırasında lazer + retansiyon ve lazer grubuna düşük doz lazer terapisi uygulandı. 14. günün sonunda tüm gruplardaki deneklerin yarısı histolojik inceleme için sakrifiye edildi. Kontrol ve lazer + retansiyon grubundaki kalan deneklerin retansiyon apareyi çıkarıldı. Tüm denkler relaps için 7 gün bekletildi. 21. günün sonunda kalan tüm denekler sakrifiye edildi. Tüm deneklerden ekspansiyon öncesi (T0), ekspansiyon sonrası (T1), retansiyon sonrası (T2) ve relaps sonrası (T3) BT görüntüleri alındı. Histolojik incelemeler sonucunda, lazer + retansiyon ve laser grubunda osteoblast sayısında ve yeni kemik alanıdaki artış kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Radyografik incelemelerde, lazer + retansiyon grubunun relaps oranının kontrol ve lazer grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı ölçüde düşük olduğu bulundu. Bulgularımıza göre, hızlı genişletme sonrası, retansiyon protokolü ile birlikte uygulanan düşük doz lazer terapisi yeni kemik formasyonunu hızlandırarak retansiyon süresini kısaltabilir ve relaps oranını düşürebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this experimental study was to evaluate the effects of low level laser teraphy, on bone regeneration and relaps in the rat sagittal suture after expansion, histologically and radiographically Thirtysix 6-8 weeks old male Wistar rats were subjected to expansion, and 100 grams of force was applied to the sagittal sutur with an appliance during 7 days. All rats were separated into three equal groups (Control, Laser + Retansion, Laser). Control and laser + retansion grups were applied retansion appliance for 7 days. Laser + retansion and laser grups were exposed low level laser during retansion period. After retention period, 6 rats from each group were sacrified for histological assesment and 6 rats were remained for observating the relapse period. Computed tomography measurements were taken in the beginning (T0), after expansion period (T1), after retention period (T2), and after relapse period (T3). According to the histological findings , low level laser theraphy stimulated the bone formation. When we compared the relapse ratios of each group, minimum relapse was observed in the laser + retansion group. As a result of our study, applying low level laser therapy with retansion protocol after expansion, the retention period can be shortened and relapse can be reduced. Key words : low level laser therapy, new bone formation, rapid expansion, relapse, sagittal expansion