Şizofren hastaların algıladıkları sosyal desteğin incelenmesi (Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi örneği)
Analysis on perceived social support of patients with schizophrenia (Case of Gaziantep University Faculty of Medicine)
  1. Tez No: 455223
  2. Yazar: MURAT SOYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan sosyal destek, Anlamlı farklılık, İntihar, Sosyal destek, Şizofreni, Perceived social support, Schizophrenia, Significant difference, Social support, Suicide
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Şizofreni, dünya genelinde nüfusun yaklaşık % 1'ini etkileyen ağır bir ruhsal bozukluktur. Şizofreninin negatif semptomlarını önlemede sosyal destek etkin bir role sahiptir. Bu çalışmada şizofren hastaların algıladıkları sosyal desteğin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu durumu inceleyebilmek için katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği uygulanmıştır. Çalışma, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Psikotik Bozukluklar Birimi'ne 16.02.2016-12.04.2016 tarihleri arasında başvuran, şizofreni tanısı almış, araştırmaya dahil edilme ve araştırmadan dışlanma kriterlerini karşılayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 60 hasta ile tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda şizofren hastaların algıladıkları sosyal destek; cinsiyete, intihar girişiminde bulunup bulunmama durumuna, eğitim durumuna ve medeni duruma göre tüm alt boyutlarda ve ölçeğin tamamında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık göstermemiştir. Gelir düzeyi ve çalışma durumuna göre ise şizofren hastaların algıladıkları sosyal destek, arkadaş desteği alt boyutunda ve ölçeğin tamamında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık göstermiştir. Çalışmanın önemli bir kısmında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmaması, değişkenler ve algılanan sosyal destek arasında ilişki bulunmadığı anlamına gelmemelidir. İstatistiksel açıdan anlamlı farklılık göstermeyen bulgularda, puanlar bazında değişkenlerin az da olsa algılanan sosyal desteği etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Schizophrenia, is a severe mental disorder that affects approximately 1% of the world population. Social support has a critical place in preventing the negative symptoms of schizophrenia. The aim of this study has been to analyse perceived social support of patients with schizophrenia. To be able to study this topic, a Sociodemographic Data Form, and a Multidimensional Scale of Perceived Social Support has been used for the participants. This study included participants from the Gaziantep University Sahinbey Research and Application Hospital, Department of Psychiatry, Psychotic Disorders Unit. These participants had used the Psychotic Disorders Unit between the dates of 16.02.2016-12.04.2016 and had been diagnosed as schyzophrenic, filled the criteria to be included in the research, and gave their approval to be included in this study. A total of 60 participants were included in the study using a survey method. As a result of the study it was seen that there was not a significant difference between the perceived social support of patients with schizophrenia and; gender, likelihood of commiting suicide, educational status and marital status. However, a significant difference was seen between the perceived social support of patients with schizophrenia and; economical status and occupational status regarding the friend category and measure. Even though a very significant difference between these components and the perceived social support of patients was not detected throughout the study, this should not be perceived that there is not a relationship between perceived social support and these components. In the results where there was no statistical significance, still may be said that there is some affect of these components on the perceived social support.