2007-2015 yılları arasında kliniğimizde böbrek biyopsisi yapılan olguların değerlendirilmesi
Evaluation of kidney biopsy cases in our clinic between 2007-2015
- Tez No: 455267
- Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN SEYREK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Böbrek biyopsisi, Glomerüler hastalıklar, Nefrotik sendrom, Kidney biopsy, Glomerular diseases, Nephrotic syndrome
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş: Böbreklerin kan dolaşımındaki dengeleyici etkisi, glomerüler hastalıklar tarafından engellenir. Glomerüler hastalıklar, kendiliğinden gelişen primer hastalıklarla veya enfeksiyonlar, ilaçlar, genetik ve sistemik hastalıklar nedeniyle oluşur. Etyolojiyi ortaya çıkarmada ki altın standart yöntem ise böbrek biyopsisidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 2007-2015 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi İç hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji ve Romatoloji kliniklerine başvuran ve böbrek biyopsisi yapılan 442 hasta alındı. Yaş, cinsiyet, yıl aralığı, endikasyonlar, patoloji sonuçları, kronik hastalık beraberliği, verilen tedaviler ve tedavi yanıtları değerlendirildi. Tanı grupları demografik özelliklerine ve tedavi yanıtlarına göre kıyaslandı. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 43,09±15,09'du. Olguların %48,9'u kadın, % 51,1'i erkekti. En sık biyopsi endikasyonu nefrotik sendromdu. Tüm yaş ve cinsiyet gruplarında en sık renal patoloji primer glomerülonefrit (% 59,5) olarak saptandı. Patolojik alt tanı grubundaysa en sık % 14,3 ile membranöz glomerülonefrit ve fokal segmental glomerüloskleroz saptandı. 338 hastaya tedavi verildi. Başlangıç tedavisini en sık ACE inhibitörü ya da ARB oluşturuyordu. Tedavi verilen hastaların % 19,1'inde tam remisyon, % 24,7'sinde kısmi yanıt, % 4,2'sinde nüks saptandı. % 15,2'si renal replasman tedavisine ihtiyaç duyarken, %2,8'i kronik böbrek hastalığına bağlı komplikasyonlardan öldü. Sonuçlar: Proteinüri, kronik böbrek hastalığına neden olacak bir patolojinin belirtisi olabilir. Ultrasonografi eşliğinde yapılacak olan böbrek biyopsisi, maliyet ve hasta konforu açısından en değerli yöntemdir. Glomerüler hastalıklarda tedavi ile tam remisyon elde etme şansı vardır. Sıkı takip ve tedaviye uyum kronik böbrek hastalığı gelişmesini erken dönemde engellemiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The balancing effect of the kidneys in the bloodstream is blocked by glomerular diseases. Glomerular diseases are caused by spontaneous primary diseases or by infections, drugs, genetic and systemic diseases. The gold standard method of revealing etiology is kidney biopsy Methods and Materials: In our study, between 2007 and 2015, 442 patients with renal biopsy who were admitted to the Nephrology and Rheumatology clinics of Çukurova University Faculty of Medicine Internal Medicine Department were enrolled. Age, sex, year interval, indications, pathology results, chronic disease cohort, given treatments and treatment responses were evaluated. Diagnostic groups were compared according to demographic characteristics and treatment response. Results: The mean age of the patients studied was 43,09 ± 15,09. 48.9% of the cases were women and 51.1% were male. The most common biopsy indication is nephrotic syndrome. Renal pathology was the most common primary glomerulonephritis (59.5%) in all age and gender groups. In the pathologic subdiagnosis group, membranous glomerulonephritis and focal segmental glomerulosclerosis were the most common with 14.3%. 338 patients were treated. Initial treatment was most commonly the ACE inhibitor or ARB. 19.1% of the treated patients had complete remission, 24.7% had partial remission, and 4.2% had recurrence. 15,2% needed renal replacement therapy, and 2,8% died from complications related to chronic kidney disease. Discussion: Proteinuria may be a symptom of a pathologic condition that causes chronic kidney disease. The renal biopsy to be performed under ultrasound guidance is the most valuable method in terms of cost and patient comfort. Glomerular diseases have the chance to achieve complete remission with treatment. The development of chronic kidney disease will be prevented in the early period of compliance and follow-up of treatment.