Araçlardaki bağlama cıvatalarındaki fonksiyon kayıplarının incelenmesi
Investigation of the function losses connecting bolts on vehicles
- Tez No: 455533
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL SOLMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: cıvata, cıvata gevşemesi, cıvata sıkma torku, bolt, bolt nut loosening, bolt thightening torque
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, titreşim altındaki cıvata bağlantılarında meydana gelen tork kayıpları incelenmiştir. Önce konu ilgili literatür araştırmaları yapılmış, daha önce yapılan çalışmalarda kullanılan yöntemler incelenmiştir. Daha önceki araştırmalarda kullanılan Junker Test Cihazı üzerinde durulmuş, bu test cihazına benzer fakat eksenel titreşimin yanında dikey yönde titreşim sağlayan bir cihazın yapılması öngörülmüştür. İstenilen test cihazının özellikleri belirlenmiş ve cihaz tasarlanıp üretilmiştir. Üretilen test cihazında çeşitli parametrelerde testler yapılmış ve sonuçlar analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the torque loss of bolted connections under vibration has been investigated. First, detailed literature search has been made and test methods of previous studies have been investigated. Junker Testing equipment which was used in previous studies, is considered but it is decided to make a new testing equipment which provides vertical vibration beside of axial vibration. Properties of desired testing equipment has been decided. Then, the equipment designed and produced. A series of tests have been performed with the new testing equipment and results have been reported.