Brakiteraide kapsülün etkin atom numarasının doz dağılımı üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect on the dose distribution of the effective atomic number of brachytherapy capsule
- Tez No: 455686
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY KARALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Physics and Physics Engineering, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Brakiterapi, Etkin Atom Numarası, Monte Carlo Simülasyonu, Brachytherapy, Effective Atomic Number, Monte Carlo Simulation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Kanser tedavisinde uygulanan radyoterapi yönteminin özel bir alanı olan brakiterapi, kapsüle edilmiş radyoaktif bir kaynağın doğrudan tümör içerisine ya da tümöre yakın bölgeye yerleştirilmesiyle uygulanır. Bu tez çalışmasında radyoaktif kaynağı kaplayan kapsül materyali, belirlenmiş bir aralıkta düzgün olarak artan etkin atom numaralarına sahip element karışımlarıyla değiştirilerek hipotetik kaynaklar tasarlanmıştır. Hipotetik element karışımları hazırlanırken doku uyumluluğuna ve elementlerin kimyasal özelliklerine dikkat edilmiştir. İstenilen etkin atom numarasının hesaplanabilmesi için Brute Force yöntemi kullanılarak bir algoritma oluşturulmuştur ve karışımda kullanılacak element oranları elde edilmiştir. Tüm etkin atom numaraları için EGSnrcMP GUI Monte Carlo (MC) simülasyonprogramı kullanılarak ayrı ayrı tesir kesitler ICRU standartlarında hazırlanmıştır. EGSnrc simülasyon koduyla her karışımdaki tüm etkin atom numaraları için iyot spektrumu kullanılarak su fantomunda doz dağılımları hesaplanmıştır. Simülasyon sırasında Amersham Health Model 6711 125I LDR brakiterapi kaynağı, geometrik modellemesi ve içerdiği radyonüklid değiştirilmeden doğrudan kullanılmıştır. Sonuç olarak hesaplanan dozimetrik parametreler orijinal değerlerle kıyaslanmış ve ileriye dönük çalışmalarda kapsül materyali için geniş bir etkin atom numarası skalası elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Brachytherapy, which is a special case of radiotherapy method in cancer treatment, is practiced by locating an encapsulated radionuclide source into or vicinity of a tumor. In this thesis, the capsule material of the radionuclide source has been changed with the elements mixtures, in which the effective atomic numbers are regularly increased. Then hypothetic sources have been designed by using these hypothetic mixtures, which prepared carefully according to acceptability of tissue and the properties of the elements. To calculate the preferred effective atomic number, an algorithm, which gives the rates of the elements in the mixtures, was developed with the help of Brute Force method. EGSnrcMP GUI Monte Carlo (MC) simulation program for all effective atomic numbers were used to individually calculate the cross sections in the ICRU standards. Later, the dose distributions were calculated in a water phantom with the help of the iode spectrum by using EGSnrc simulation codefor the effective atomic numbers of each mixture. During the simulation, Amersham Health Model 6711 125I LDR brachytherapy source has been used without changing its geometric design and radionuclide content. Eventually, the dosimetric parameters have been calculated using the dose rates obtained by Monte Carlo simulation. These calculated dosimetric parameters for 125I Model 6711 source have been compared with those of the source with original capsule, which also calculated by Monte Carlo simulation. In addition, a large effective atomic number scale was obtained for the capsule material of the source for the future studies.